Sutra najduža ovostoljetna pomrčina Mjeseca: Mars će se moći vidjeti golim okom

Ilustracija

Sutrašnja, najduža ovostoljetna pomrčina “krvavog mjeseca”, poklopit će se s najvećim približavanjem Marsa Zemlji u posljednjih 15 godina, pa će posmatrači imati uzbudljivi dvostruki astronomski ugođaj.

Mjesec će u petak djelomično ili potpuno biti u Zemljinoj sjeni šest sati i 14 minuta, kažu astronomi.

– Vrijeme potpune pomrčine trajat će 103 minute, najduže u ovom stoljeću – objavilo je Kraljevsko astronomsko društvo u Londonu.

U isto vrijeme će se Mars nadviti nad Mjesecom, što će se na nebu moći vidjeti golim okom, piše Index.hr.

Nama susjedna planeta bit će neuobičajeno velika i svijetla, udaljena samo 57,7 miliona kilometara od Zemlje na svojoj kružnoj orbiti oko Sunca.

– Imamo rijetko i zanimljivo poklapanje dvaju fenomena: mjesec će biti bakreno-crvenkast, a pored njega Mars, svijetao i blago narandžaste boje – rekao je Pascal Descamps, astronom iz Pariskog opservatorija za AFP.

Posmatrači će na južnoj polutki imati najbolje pozicije za spektakularan pogled, osobito oni iz južne Afrike, Australije, Indije i Madagaskara, iako će pojava djelomično biti vidljiva i u Europi i južnoj Americi.

Potpuna pomrčina Mjeseca zbiva se kada se Zemlja nađe u ravnini tačno između Mjeseca i Sunca i upija zrake svjetlosti koje normalno obasjavaju naš satelit svijetložutom bojom.

Mjesec putuje do sličnog položaja svakog mjeseca, ali nagib njegove orbite određuje prolazi li iznad ili ispod Zemljine sjene. Zbog toga pomrčina Mjeseca nije tako česta.

Kada se sva tri nebeska tijela poredaju jedno za drugim, Zemljina atmosfera raspršuje plavu svjetlost prema Suncu reflektirajući crvenu svjetlost na Mjesec te mu tako daje ružičasto rumenu boju. To se naziva “krvavim Mjesecom”.

NASA je u međuvremenu upozorila na obmane koje se šire društvenim mrežama i tvrde da će Mars tokom pomrčine biti velik kao i Mjesec.

– Kada bi to bila istina, imali bismo velike probleme zbog gravitacionih sila na Zemlji, Marsu i našem Mjesecu – tvrde na službenoj stranici NASA-e.

Mars će se vrlo vjerovatno u vidokrugu pojaviti kao velika svijetla zvijezda, a posmatrači neće trebati zaštitu za oči.