FOTO PRIČA: 30 godina mature, generacija ‘88. Osnovne škole „Rade Kondić“

Piše: Dražana Murtić

U subotu 21. jula 2018. godine, grupa bivših učenika nekadašnje Osnovne škole „Rade Kondić“ iz Nemile (današnja „Ćamil Sijarić“) okupila se kako bi obilježila 30 godina male mature.

Na ideju da se društvo okupi nakon pune tri decenije, došlo je nekoliko nekadašnjih drugarica iz klupe.

Susret je počeo dvosatnim druženjem učenika i nastavnika iz tog vremena u maloj sali škole, a nastavio se „maturskom“ šetnjom kroz Nemilu i zabavno veče u restoranu Cabaret club u Zenici.

Bivši učenici i nastavnici nisu skrivali svoje oduševljenje, a vedro i dobro raspoloženje nas je pratilo tokom cijele večeri.

Način okupljanja je uglavnom funkcionisao kroz viber grupu, pa smo u skladu s tim dodijelili i neke šaljive diplome istaknutim članovima grupe.

Tako su dodijeljenje diplome za:

  1. Najveći broj ispričanih viceva u grupi – Hasanu Valentiću;
  2. Najveći broj primljenih viceva na svoj račun – Adminu Ahmetspahiću;
  3. Najveći broj pređenih kilometara od kuće do maturskog susreta – Slađani Grbavac ex Stojanović (stigla iz Amerike)

Organizacioni tim su sačinjavale tri žene i jedan muškarac, pa smo mu u vedrom duhu i raspoloženju uručili „Oscara za strpljivost“, jer je uspio izdržati sve pritiske organizacije sa tri zahtjevne žene.

Ni u večernjem dijelu susreta nije manjkalo dobre muzike, plesa i pjesme iz „onog našeg vremena“, tako da se komplet družina rastala uz pjesmu: “A sad adio… i ko zna gdje i ko zna kad…“

Svima će nam ostati u toplom sjećanju ozarena lica naših nastavnika, a posebno komentar drage nam nastavnice Stake nakon večeri:

„Sinoć sam baš uživala kao rijetko kad, nagledala se ljepote, osjetila dobrotu na svakom licu. Vratili ste mi vjeru u ljude.

Mislim da ste vi taj novi dašak vjetra, koji će osvježiti našu budućnost. Potrošila sam puno energije, ali sam napunila dušu. Živi i zdravi bili još sto godina. Volim vas sve puno!“

Dražana Murtić