Popularni “ljigavac” sadrži štetne hemikalije opasne po zdravlje

Britanski naučnici su potvrdili da je igračka „ljigavac“ ili „slime“ nastao upotrebom opasnih hemikalija koje u prekomjernim dozama uzrokuje dijareju, povraćanje i grčeve, iritaciju kože, glavobolje, depresiju, pa čak i komplikacije kod nerođene djece.

Utvrđeno je da čak 8 od 11 testiranih verzija ove u svijetu, a i kod nas, vrlo popularne igračke, pokazalo nesiguran nivo boraksa, hemikalije bora, koja je izuzetno toksična i opasna, premašivši granicu sigurnosti EU od 300 mg/kg. Najgori je prekršitelj Toysmith Jupiter Juice, sljedeći je CCINEE Pink Fluffy Slime, a zatim Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay. Proizvodi su povučeni iz prodaje Amazona.

Popularni „slime“, može se pronaći kod kompanija za prodaju na internetu, a u kineskim prodavnicama širom BiH može se pronaći za 2 do 4 KM.

“Roditelji koji kupuju sluz za svoju decu veruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao,” izjavila je začetnica istraživanja štetnosti „ljigavca“ po zdravlje, Niki Stopford.