Predstavljen Projekat podrške zapošljavanju vrijedan 108 miliona KM

Realizacijom Projekta podrške zapošljavanju vrijednog 108 mil KM u naredne četiri godine trebalo bi biti zaposleno 23.000 osoba, istaknuto je na predstavljanju tog projekta danas (18. jula 2018. godine) u Sarajevu, prenosi Faktor.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar rekla je da će ta institucija ukupno dobiti oko 60 mil KM tokom četiri godine implementacije projekta, koji će biti utrošeni kroz postojeće programe podrške zapošljavanju i samozapošljavanju.

Navela je da su analizom dosadašnjih mjera utvrdili da je značajno manji broj zaposlenih žena nego muškaraca pa su kreirali program “Zaposli ženu”, te odredili razlike u iznosima za pokretanje vlastitog biznisa za žene. Lončar je dodala da neće biti posebnih poziva za ova sredstva već će ona, zajedno sa sredstvima kojim već raspolažu, biti dodatna pomoć koja je mala u odnosu na interes koji poslodavci pokazuju za programe sufinansiranja zapošljavanja.

– Ne postoji neki poseban program utroška sredstava iz kredita Svjetske banke već će on samo ojačati našu poziciju, s tim da moramo našim mjerama zaposliti 5.000 dugoročno nezaposlenih i 1.800 mladih – kazala je Lončar.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da se projekt konkretno odnosi na mlade osobe koje su teško zapošljive, ranjive kategorije, osobe starije od 40 godina, a posebna pažnja biće posvećena ženama.

Dodao je da je cilj projekta povećati zaposlenost i ojačati ulogu službi za zapošljavanje, a sve s ciljem smanjenja siromaštva. Vrijednost projekta je 108 mil KM, od čega je 29 mil EUR osigurala Svjetska banka a ostatak će biti osiguran iz budžeta Federacije BiH, prenio je Faktor.