Zbog uvođenja kvota na čelik, moglo bi biti ugroženo 10.000 radnih mjesta u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović zatražio je da se što hitnije reaguje na najavljenu odluku EU o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminujuma, kao odgovor Brisela na potez SAD, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Šarović je povodom najavljene odluke EU održao hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u ministarstvu i institucijama na kojima su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika.

Prema određenim procjenama, zbog uvođenja kvota od EU u ovom sektoru u BiH bi moglo biti ugroženo oko 10.000 radnih mjesta, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH.

Šarović je zatražio da se što prije sačini detaljna analiza ovih mjera, uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH biće obaviještena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU – istakao je Šarović.

S ciljem pronalaženja najboljih rješenja za privredu, Šarović će narednih dana obaviti konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regiona koje će se, takođe, naći na udaru najavljenih mjera EU.

Izvor: Capital