Mladi Stranke za BiH iz Zenice istupili iz SBiH: Eliminisali su najveću izbornu bazu!

Mladi kandidati Stranke za Bosnu i Hercegovinu iz Zenice bili su svjedoci da Stranka za Bosnu i Hercegovinu nije imala interes da imaju mladi, obrazovani kadar, zbog čega smo povukli svoje kandidature i istupili iz Stranke, saopštila je grupa mladih Stranke za BiH Zenica.

Sa sigurnošću možemo reći da nismo bili ničiji taoci, naročito gospodina Vahida Spahića, već smo bili taoci pogrešnog politikanstva koji su vodili gospodin Hašim Mujanović i članovi Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zenica. Naprotiv, gospodin Vahid Spahić je imao najbolje namjere da usmjeri mladi, visokoobrazovani naraštaj za bolje sutra naše jedine Bosne i Hercegovine. Zauzeli smo stav da ne želimo biti ničije marionete, naročito osoba koje nam nisu omogućili ostvarivanje naših ciljeva i prava. Imali smo volju i želju da se borimo kako za interese nas mladih, tako i za interese građana BiH. Jednostavno rečeno, željeli smo promjene.

Na zadnjem zajedničkom sastanku Kantonalnog vijeća BiH Zenica ustanovili smo da nam ne žele pružiti priliku, s obzirom da su na kandidatske liste pozicionirali penzionisana lica, kao i kandidate koji su već 3 – 4 mandata u Skupštini ZDK, iz čega je jasno vidljivo da mi mladi nemamo nikakva prava, niti adekvatne mehanizme zaštite. Zvali su nas pojedinačno, pitali da li ćemo biti kandidati ukoliko ne udovolje našim zahtjevima, na što nismo pristali, dok su oni u međuvremenu radili nama iza leđa i pronašli druge kandidate iz Zenice, koji su pristali na njihove zahtjeve i na taj način nas eliminisali.

To može potvrditi i činjenica da se na kandidatskim listama predatim Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK-u), mi ne nalazimo, što nam je rekao gospodin Safet Dervišević. Zamislite da Bugojno kao manja izborna jedinica eliminiše Travnik, Lukavac Tuzlu, to je upravo nama učinjeno. Eliminisali su nas, Zenicu, kao najveću izbornu bazu sa najviše biračkog tijela, što je neoprostivo. Također, prinuđeni smo demantovati i gospodina Safeta Derviševića, koji je kantonalni sekretar Stranke, i koji je uzeo sebi za pravo da pojedince naziva manipulatorima.

Jedini manipulatori u Stranci su upravo lica koja su tu godinama i koji ne dozvoljavaju novom kadru da se istakne, jer ne bi mogli da igraju igre koje su i dosada igrali. Mi mu toplo preporučujemo da je krajnje vrijeme da se penzioniše i da pusti mlade ljude da doprinesu boljem sutra.

Iz svega ovog, slijedi, da mi mladi pakujemo kofere i idemo vani za boljim životom, pored ovakvih političkih subjekata, navodi se u saopštenju za medije, koje potpisuju bivši mladi članovi SBiH, Ilma Šehić, Amira Karić, Adisa Muslić, Mediha Karić i Armin Duraković.