Ministar Brkić odgovara Udruženju taksista: Oni bi licence doživotno i s pravom naslijeđa

Udruženje taksi prevoznika Grada Zenice najavilo je proteste i podizanje krivične prijave protiv resornog ministra, Fahrudina Brkića, zbog neprovođenja inicijative usvojene od strane Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Naime, usvojenom inicijativom ministarstvo je u roku od 30 dana trebalo da izradi prečišćeni tekst nove odluke o taksi prevozu u kantonu.

Oni već dva i po mjeseca tu odluku nisu uradili. Iz pouzdanih izvora znamo da su to stavili u ladicu, čime su prekršili zakon, ali i gaze po Skupštini kao najvećem zakonodavnom tijelu u kantonu, – kaže Fikret Halač, član Upravnog odbora Udruženja taksi prevoznika Grada Zenice.

Na ove optužbe ministar Fahrudin Brkić kaže da je u roku od 20 dana pripremio Izmjene i dopune Odluke o taksi prevozu i da je ostalo na Vladi i Skupštini, te dodao da je za Odluku zatraženo mišljenje Konkurencijskog vijeća.

Udruženje taksista je željelo na ovaj način urediti taksi prevoz u kantonu i izjednačiti se u pravima sa nekim drugim kantonima, dok ministar tvrdi da ona sadrži neke nelogičnosti kao što je da se postojeći broj taksista „zakuje“ i da oni doživotno raspolažu licencom i da je mogu prenositi na druga lica čime bi se zauvijek onemogućio ulazak drugih osoba u taksi prevoz.

Po tvrdnjama Halača, dodatni problem taksistima u Zenici predstavlja i oko 1000 nelegalnih taksista, a cjelokupnu situaciju je okarakterisao kao kupovinu vremena do izbora. (N. Glibo)