Kantonalni savjet Stranke za BiH o izboru kandidata

Nezadovoljan što nadležni organi Stranke za Bosnu i Hercegovinu nisu udovoljili njegovom ultimativnom zahtjevu da bude nosilac kandidatske liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u izbornoj jedinici 6, Vahid Spahić, nedavno izabrani predsjednik Gradskog savjeta u zeničkoj organizaciji Stranke, podnio je neopozivu ostavku na tu dužnost, saopštava Kantonalni savjet Stranke za BiH Zenica.

Sa podnošenjem ostavke odaslao je u javnost neistine o tome kako nadležni organi Stranke nisu uvažili interese te organizacije u pogledu pozicioniranja kadrova na kandidatskim listama, obmanjujući da nije uvažen ni jedan prijedlog zeničke organizacije.

Nezadovoljan zbog uskraćene podrške koju ničim ne zaslužuje, pokušao je, a djelimično i uspio ostvariti uticaj na ostale članove Gradskog savjeta pozivajući ih da i oni podnesu ostavke a da predloženi kandidati odustanu od kandidature.

Kantonalno vijeće slijedi potrebu da se članovima Stranke i javnosti pruže relevantne informacije i da se ogradi od netačnih i neistinitih navoda predsjednika Savjeta u ostavci. Kantonalno vijeće je usvojilo principe za postupak kandidiranja prema kojima je zeničkoj organizaciji usmjereno 14 pozicija na listama za državni, federalni i kantonalni nivo, uključujući i poziciju nosioca liste na jednoj od četiri kandidatske liste. Ovi principi, koji su podržani i od strane Gradskog savjeta zeničke organizacije ispoštovani su u potpunosti, jer je zeničkoj organizaciji dodijeljeno 14 pozicija koliko je principima i utvrđeno.

Uz to, kandidatu iz ove organizacije je ukazano povjerenje da predvodi listu za Skupštinu Kantona zbog procjene da ovaj nivo pruža najviše mogućnosti za dobar izborni rezultat, za prohodnost i veću zastupljenost u ovom organu. Uz adekvatnu zastupljenost na listi za državni nivo, kadrovima iz zeničke organizacije ukazano je povjerenje da budu na drugoj i četvrtoj poziciji na listi za federalni nivo, te da od 9 pozicija na listi za Kantonalnu skupštinu troje njih bude pozicionirano među prvih 9 kandidata na listi.

Kantonalno vijeće izražava zadovoljstvo što se blagovremeno riješilo kompromitiranih i potrošenih kadrova, političkih mešetara i preletača. Aktivnosti u pripremama za učešće na Izborima nastavit će zdravi dio Gradskog savjeta obogaćen novim, ideji odanim, nekompromitiranim a neuporedivo sposobnijim kadrovima, kaže se u saopštenju Kantonalnog savjeta Stranke za BiH Zenica, kojeg potpisuje predsjednik Vijeća, Hašim Mujanović.