FOTO: Radionice u Muzeju Grada Zenice: Kako povećati pristupačnost muzejima

Međunarodna organizacija Kulturno naslijeđe bez granica predstavila je ovih dana i u Zenici projekat uvođenja kreativnih tehnika za povećanje pristupačnosti u muzejima. U treningu su učestvovali muzejski, turistički i kulturni djelatnici, predstavnici nevladinog sektora i kreativci, koji će raditi na osmišljavanju metoda povećanja pristupačnosti muzejima u regionu.

U svijetu se sve više radi na promociji muzejske ponude, ali i svih elemenata kulturnog naslijeđa, korištenjem raznovrsnih tehnika, tehnologije i inovativnih umjetničkih projekata.

Muzeje, njihove postavke, izložbe i teme na mnogo je načina moguće učiniti pristupačnima za sve, bez obzira na uzrast, ukuse, pa čak i fizički hendikep.

O tim temama protekle sedmice su u Zenici razgovarali muzejski, turistički i kulturni djelatnici sa predstavnicima nevladinog sektora i kreativcima.

Istražujemo kako nam nove tehnologije mogu pomoći u tome, kako recimo, zvuk, kako mirisi… Zbog toga je jako bitno da su s nama kreativni ljudi, kao što su skulptori, vizuelni umjetnici, kipari… Oni će raditi na osmišljavanju i izradi materijala, koji reprezentuju sadržaj muzeja i koji će služiti kao vrsta terapije, – kaže nam Aida Vežić, generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja i Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica.

Bitno je razumjeti da je sa umjetnošću ili objektima kulturnog naslijeđa moguće komunicirati na mnogo različitih načina. Tako su vremenom nastale taktilne replike muzejskih eksponata, audio vodiči ili biciklističke ture, kojima se obilaze istorijske znamenitosti i bolje upoznaje kultura jednoga grada. Ključna je saradnja između muzeja i njihove publike.

Pokušavamo osmisliti radionice koji će na najbolji mogući način predstaviti Muzej i učiniti njegov sadržaj što zanimljivijim. Želimo postići i da se oni kojima se obraćamo, osjećaju uključenima u kreiranje tih sadržaja, – kaže Vedrana Mioč, stručna saradnica za PR i marketing u Muzeju Grada Zenice.

Treninzi, predavanja i radionice Balkanske mreže muzeja o kreiranju pristupačnosti u Zenici završavaju danas, a cilj im je doprinijeti društvenoj i obrazovnoj ulozi ovih institucija. (S.S.)