Ograničenja izvoza čelika u EU pogodila bi kompaniju ArcelorMittal Zenica

Predsjednik Privredne komore (PKFBiH) FBiH Mirsad Jašarspahić istakao je, na jučerašnjoj sjednici Savjeta za strane investitore FBiH, negativne posljedice koje bi mogle nastati za privredu BiH, nakon najava o mogućim ograničenjima izvoza čeličnih proizvoda na tržište Evropske unije i predložio određene korake u duhu Sporazuma o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA) i nadležnih domaćih institucija, saopšteno je iz PKFBiH.

Ističe se da je Safeguard istraga pokrenuta od Direktorata trgovine EU, a odnosi se na bh. izvoznike čeličnih proizvoda.

“O mogućim posljedicama Safeguard istrage predstavnici P/GKFBiH su i ranije razgovarali na sastanku upriličenom s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirkom Šarovićem, rukovodstvom Vanjskotrgovinske komore BiH i delegacijom kompanije ArcelorMittal Zenica, kao i na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektro industrije FBiH”, navodi se.

Preciziraju da se poremećaji na svjetskom tržištu mogu odraziti i na bh. privredu zbog čega se, kažu, mora na vrijeme reagovati.

“Posljedice provođenja Safeguard istrage protiv bh. izvoznika čeličnih proizvoda prvenstveno bi pogodile kompaniju ArcelorMittal Zenica, koja je jedini proizvođač čelika u BiH, zatim i ostale kompanije s kojima je ArcelorMittal u kooperaciji. Važan je faktor u privrednom rastu BiH, s prometom višim od 600 miliona KM, najveći je izvoznik iz BiH više od tri godine i ima više od 3.000 zaposlenika direktno u čeličnom i rudarskom poslovanju u BiH i više od 10.000 indirektno. U cilju zaštite naših privrednika bit će obavljene dodatne konsultacije s državama članicama CEFTA-e, te Direktoratom trgovine EU da se ne bi uvele stalne, niti privremene kvote za uvoz proizvoda od čelika, u duhu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisali EU i BiH” – saopšteno je.