Usluge 4G mobilne mreže u BiH do kraja godine?

Usluge 4G mobilne mreže trebalo bi da korisnicima u Bosni i Hercegovini budu na raspolaganju do kraja godine. Iako proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju nije u potpunosti završen, potreban spektar za 4G u potpunosti je oslobođen i raspoloživ, saopšteno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Konstatujući da Bosna i Hercegovina kasni sa uvođenjem 4G mreže i da je posljednja zemlja u Evropi koja uvodi ovu mrežu, u Vijeću ministara kao razlog navode kašnjenje u donošenju propisa za korištenje radio-frekvencijskog opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža i kašnjenje u prelasku sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje.

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine donijela je potrebne propise, čime su stečeni uslovi za dodjeljivanje i korištenje ovog spektra na tehnološki neutralnoj osnovi, navodi se u odgovoru Vijeća ministara na jedno od poslaničkih pitanja koja su na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Iz Vijeća ministara navode da je u toku usaglašavanje teksta nacrta odluke kojom bi bio utvrđen način i uslovi pod kojima će biti dodijeljene dozvole za 4G postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini, te cijena, način i postupak plaćanja dozvola, kao i namjena uplaćenih sredstava.

Nakon što Vijeće ministara usvoji ovu odluku, Regulatorna agencija za komunikacije će postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini izdati dozvole za 4G.

Izvor: BHRT