Muzej grada Zenice u misiji promocije domicilnog naslijeđa u duhu novog doba

Muzej grada Zenice obilježio je Evropsku godinu kulturnog naslijeđa nizom programa u duhu promicanja domicilnog naslijeđa u duhu novog doba.

Među najznačajnije projekte koje Zeničani realiziraju svakako spada IPA REG projekat Fortress Reinvented čija je svrha poboljšanje turističke ponude u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk kvalitetnijom prezentacijom baštine, u ovom slučaju uz pomoć audio-video tehnologije 21. stoljeća.

Takođe, naročita pažnja posvećena je predstavljanju sadržaja muzeja osobama sa poteškoćama u razvoju kroz projekat „Moj muzejski kutak“, posvećen proučavanju srednjovjekovnog bosanskog pisma bosančice, čak i uz pomoć kompjuterske igre.

Osoblje muzeja postavilo je i izložbu „Tvrđave u dolini Bosne“, te izložbu „Kameni spavač“ o bosanskim stećcima, izložbu o zeničkim vodama i vodovodima,  redizajniralo stalnu etnološku postavku i predstavilo je u blistavom ruhu…

Što se tiče sprege s evropskom kulturom općenito, zahvaljujući ambasadi R Austrije Zeničani su uživali u izložbi „Domovina velikih kćeri“, Jazz koncertu „Herbert Grubmair Band“, te filmu “Leti, leti bubamaro”, te, zahvaljujući Goethe institute i u Reviji njemačkog filma.

Muzej grada Zenice učestvuje i u dva regionalna programa posvećena zaštiti kulturnog naslijeđa, “Tri kraljice” premijerno u Bijelom Polju, te u regionalnoj izložbi u antičkom duhu, premiejrno predstavljenoj u Bitoli.

Malobrojni kolektiv Muzeja brine o pet objekata, tri nacionalna spomenika i realizira brojne međunarodne programe uz minimalnu finansijsku podršku. Vjerovatno stoga što se bavi zaštitom bosanskog identiteta, a ne jeftinom dnevnom politikom, što im služi na čast.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice