FOTO: Zvučne mape – preko Beograda do Zenice

U Beogradu je protekle sedmice održan prvi trening u sklopu projekta „If stories could walk, if cities could talk“, koji realizuje zeničko Udruženje „Naša djeca“, u partnerstvu sa Tačkom komunikacije iz Beograda i SEGA organizacijom iz Prilepa. Projekat je podržao Western Balkans Fund.

U Beogradu je boravilo po sedam članova svake organizacije, koji su se detaljnije upoznali sa kulturnom kartografijom, digitalnim pričama gradova, kao i beogradskom zvučnom mapom, na osnovu koje će se i kreirati zvučne mape gradova Zenica, Pančevo i Prilep.

„Kao organizator ovog treninga, čini mi se da je sve prošlo u najboljem redu. Veoma sam zadovoljan izborom učesnika naših partnera kao i njihovim zalaganjem. Mislim da smo tokom ova dva dana napravili super ideje za dalji razvoj Zvučnih mapa Pančeva, Prilepa i Zenice, sad je na nama svima da to sprovedemo u djelo. Pored ozbiljnog rada bilo je i veoma lijepo druženje, a uvek je tako sa našim kolegama iz Naše djece“, rekao je Andrija Stojanović, organizator i jedan od predavača na ovom treningu.

Pored Stojanovića, radionice su još vodili Rade Milić iz Centra za urbani razvoj, Uroš Krčadinac, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije, Ljubica Slavković, arhitektica i Virdžinija Džeković iz Tačke komunikacije.

„Sa treninga u Beogradu vratili smo se puni utisaka i ideja, te motivisani da što prije počnemo raditi na zvučnoj mapi Zenice. Primijeri i način izlaganja trenera pomogli su nam da stvorimo realniju sliku o tome kako bi trebala izgledati naša mapa. Predstavljeni primjeri izlagača Uroša i Radeta pomogli su nam da razmilismo o elementima koje bi trebala imati naša mapa, dok su nam Andrija i Virdžinija predstavili sadržaj, način prikupljanja podataka i naš odnos prema samom projektu. Sve vrijeme vladala je prijatna i opuštajuća atmosfera, kako na treningu tako i za vrijeme pauza. Aktivnosti su bile dobro raspoređene, tako da nije bilo prostora za umor. Biciklistička tura zadnji dan je bila odlična aktivnost za kraj našeg druženja i prilika da upoznamo Beograd na drugi način“, rekla je Adna Kepeš, članica Naše djece.

Nakon ovog sastanka, sve tri organizacije počinju rad na terenu. U narednom periodu počeće sa određivanjem tačaka i prikupljanjem usmenog naslijeđa, koje je osnov za zvučnu mapu.

Galeriju sa ovog sastanaka možete pogledati ovdje.