800 hiljada KM za projekte zaštite okoliša u Zeničko-dobojskom kantonu

Ugovori sa korisnicima sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH čiji su projekti odabrani u proceduri provođenja Javnog poziva za realizaciju projekata iz oblasti upravljanja otpadom i zaštite okoliša, potpisani su danas u Zenici. Od raspoloživih 5 miliona, Zeničko-dobojski kanton može računati na 800 hiljada konvertibilnih maraka.

Ministarstvo za zaštitu okoline u skladu sa Programom utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša, dodijelilo je 700 hiljada konvertiblnih maraka za LOT 1 – projekte iz oblasti upravljanja otpadom, koje su prijavila javna komunalna preduzeća, lokalne zajednice i Regionalna deponija Mošćanica.

LOT-om 2 obuhvaćeni su projekti iz oblasti zaštite okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona,  za koje je Ministarstvo za zaštitu okoliša izdvojilo 100 hiljada konvertiblnih maraka za 61 aplikanta iz različitih nelvadinih organizacija, medijskih kuća, obrazovnih institucija i udruženja građana.

Ministar Fahrudin Brkić naglasio je ovom prilikom da će u narednih nekoliko dana biti raspisan i javni poziv za projekte zbrinjavanja infektivnog otpada, za koje je iz Federalnog fonda okoliša obezbijeđeno 800.000 KM. (D. Suljić)