Drama među radnicima “ArcelorMittala”: Šamarom protiv neistomišljenika?

U krugu kompanije ArcelorMittal Zenica, fizički je napadnut jedan od aktivnih članova Inicijativne grupe radnika, koja je početkom juna najavila formiranje Radničkog savjeta i skoro osnivanje Vijeća zaposlenika u ovoj kompaniji. U Inicijativnoj grupi tvrde da je na Ajdina Tursanovića nasrnuo kolega sa Aglomeracije, zbog statusa objavljenog na Facebooku.

Tursanović kaže da je do incidenta došlo nakon što je javno napisao kako je aktuelno rukovodstvo Sindikata u ovoj kompaniji, u nekoliko navrata odbilo njegov zahtjev za pristup sindikalnoj organizaciji, zbog Tursanovićevih negativnih stavova o njenom radu, koje je javno isticao. Jedan od članova rukovodstva Sindikata jednostavno mu je prišao i udario mu nekoliko šamara, navode u Inicijativnoj grupi radnika koja zbog nezadovoljstva radom Sindikata najavljuje formiranje nove organizacije radničkog djelovanja.

„Ovo je četvrti put da me napadaju, udaraju na poslu i nikad niko ništa ne poduzima kada prijavim upravi. Ovaj put sam zvao policiju i podnio prijavu protiv nasilnika “predstavnika radnika” i poželite mi dalje sreću i nadam se da će neko reagovati na nasilje konačno. Šta će dalje biti ne znam ni sam, ali ja nisam znao šta drugo učiniti, jer nikad se ne tučem, mrzim nasilje, a pogotovo ne i nikad na poslu, iako su možda željeli da reagujem i da mene predstave kao nasilnika“, napisao je Tursanović, nakon incidenta, prijavljenog policiji.

Ajdin Tursanović trenutno je na bolovanju.

„Ovaj slučaj pokazuje koliko je Bosna i Hercegovina demokratsko i senzibilno društvo kada se radniku ne pridaje nikakav značaj, kao u slučaju radnika Ajdina Tursanovića“, navode u saopštenju za javnost predstavnici Inicijativne grupe radnika za formiranje Vijeća zaposlenika u kompaniji ArcelorMittal Zenica. (S.S.)