SDA Zenica demantuje navode gradonačelnika u vezi sa sjednicom Gradskog vijeća

Stranka demokratske akcije Zenica uputila je demant na navode gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, u vezi sa jučerašnjom sjednicom Gradskog vijeća.

„U prvom redu, netačna je konstatacija da je sjednica Gradskog vijeća prekinuta. Prekinut je, ustvari, prijenos sjednice uživo od strane TV Zenica, ali je sjednica Gradskog vijeća nastavljena uprkos povlačenju tačaka dnevnog reda čiji je predlagač gradonačelnik.

Nadalje, odgovornost za povlačenje tačaka dnevnog reda te, s tim u vezi, moguće kašnjenje u donošenju i realizaciji odluka, nikako ne može biti na Gradskom vijeću, nego isključivo na gradonačelniku. Nepobitan argument za ovu tvrdnju se vidi u činjenici da su spomenute tačke dnevnog reda uvrštene u prijedlog upravo na traženje gradonačelnika Kasumovića. Gradsko vijeće Zenica zapravo nije podržalo izmjene redoslijeda tačaka pa je postupak gradonačelnika krajnje neodgovoran i štetan po interese Grada Zenice i njenih građana“, navodi se u saopštenju uz podsjećanje da je gradonačelnik u nekoliko navrata i ranije povlačio tačke s dnevnog reda, blokirajući tako rad Vijeća.

„Ovom prilikom želimo apostrofirati da gradonačelnik od momenta preuzimanja vlasti pa do danas pokazuje krajnje neuvažavanje vijećnika i Gradskog vijeća, a najbolja ilustracija se vidi u tome da je na prvom susretu sa vijećnicima javno izjavio da mu vijećnici ne trebaju i da može vladati sam. Takvi su postupci zabilježeni i na posljednjoj sjednici, te na sjednici proširenog Radnog predsjedništva koja je održana prije toga. Konkretnije, na Radnom predsjedništvu je decidno zaprijetio da će, ukoliko Gradsko vijeće ne uvrsti dopune dnevnog reda, povući sve dostavljene tačke. I pored ovakvih ucjena, a stavljajući interese Zenice na prvo mjesto, radno predsjedništvo je prihvatilo ultimativni zahtjev gradonačelnika, ali nije dopustilo da Kasumović utvrđuje raspored tačaka dnevnog reda, jer je to isključiva nadležnost Gradskog vijeća“, saopšteno je iz SDA Zenice.

„Želimo na kraju oštro osuditi napuštanje sjednice Gradskog vijeća od strane pomoćnika gradonačelnika i šefova službi, te direktora javnih preduzeća i ustanova, jer su na taj način onemogućili vijećnike da tokom sjednice Gradskog vijeća dobiju odgovore na svoja vijećnička pitanja. Isto tako, smatramo da je krajnje sumnjiva i neutemeljena tvrdnja rukovodstva JP RTV Zenica da je do prekida prijenosa sjednice uživo došlo iz tehničkih razloga, jer se to prvi put desilo od kako djeluje aktuelni saziv Gradskog vijeća, a desilo se, vjerovali ili ne, neposredno nakon što je sjednicu napustio gradonačelnik Fuad Kasumović“, navodi se u saopštenju Stranke demokratske akcije Zenica.