Udruženje poljoprivrednika ZDK uputilo pismo Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona uputilo je pismo Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK u kojem se ograđuje od skupa proizvođača maline koji je održan 27. juna u sali Grada Zenica.

„Udruženje poljoprivrednika u ZDK okuplja najznačajnije poljoprivrednike našeg kantona te u posljednje dvije godine institucionalno, kroz dijalog, stalne sastanke kontinuirano djeluje na poboljšanju položaja poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom maline. S ciljem poboljšanja položaja malinara polovinom 2017. godine Udruženje je sa resornim ministarstvom u Vladi ZDK na čelu sa ministrom Himzom Smajićem i premijerom Miralemom Galijaševićem odreagovalo na situaciju nastalu poremećajem tržišta maline, pa je kao rezultat tih pregovora i razumijevanja stanja u malinarstvu od strane Vlade ZDK raniji poticaj od 0,15 KM po kilogramu maline uvećan na iznos od 0,25 KM, tako da je u konačnici Vlada ZDK za ovu poljoprivrednu djelatnost u 2017. godini izdvojila jednu trećinu sveukupnih sredstava iz Programa poticaja, a to je više od milion KM. Kontinuitet podrške malinarstvu nastavljen je i ove godine”, saopšteno je iz Udruženja poljoprivrednika ZDK.

U saopštenju je naglašeno kako je težište malinarstva, kao i borbe za opstanak ove grane poljoprivrede Zeničko-dobojskog kantona, u Željeznom Polju, te da je iznos koji je Vlada ZDK ove godina izdvojila za poljoprivredu i veterinarstvo značajno povećan, sa 2 miliona u 2017. na 3,5 miliona KM u ovoj godini.

“Stoga, istupi pojedinaca, iznenadnih dušebrižnika ne donose rješenje niti predstavljaju, niti mogu predstavljati stav malinara našeg kantona,“ navodi se u saopštenju.

Problem otkupa i plasmana maline bit će tema današnjeg sastanka u Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredi i šumarstvo ZDK sa predstavnicima Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH i Udruženja poljoprivrednika u ZDK, podsjeća Press služba ZDK.