Saopštenje Gradske uprave povodom situacije na sjednici Vijeća

Gradska uprava Zenice izdala je saopštenje za javnost povodom povlačenja tačaka sa dnevnog reda i napuštanja sjednice Vijeća gradonačelnika i Gradske uprave. Saopštenje prenosimo u cjelini.

Sjednica Gradskog vijeća Zenica, 24. po redu, prekinuta je danas nakon što nije usvojen dnevni red.

Gradonačelnik Fuad Kasumović na početku sjednice predložio je izmjenu redoslijeda dnevnog reda na način da se kao prioritetne razmatraju sljedeće tačke dnevnog reda:

* Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za gradnju i rekonstrukciju ulice Muhameda Seida Serdarevića

* Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izmještanje elektro-dalekovodne mreže na dionici SM br. 6-SM 11 DV 110 kW TS Zenica II – TS Busovača, za potrebe gradnje mosta Drivuša – Perin Han preko rijeke Bosne i Željezničke pruge

* Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za zaključenje ugovora o kupoprodaji nekretnine, u svrhu smještaja prostorija MZ “Lukovo polje” i područne ambulante porodične medicine

* Prijedlog Zaključka o prodaji građevinskog zemljišta putem neposredne pogodbe JP “ELEKTROPRIVREDA BiH” d.d. Sarajevo – Podružnica Elektrodistribucija Zenica.

Gradonačelnik je obrazložio svoj prijedlog time da se zbog potrebe što brže realizacije aktivnosti koje bi uslijedile nakon usvajanja gore navedenih tačaka dnevnog reda, iste razmatraju nakon usvajanja Zapisnika s 23. sjednice Gradskog vijeća i vijećničkih pitanja, a prije izvještaja o radu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zenica.

“Drago mi je da su građani Zenice imali priliku u TV prijenosu sjednice vidjeti da dio vijećnika ne želi da se raspravlja o suštinskim stvarima, koje su javni interes građana Zenice i donose milionske investicije i znače stvaranje uslova za bolje sutra svih građana Zenice. Autoceste FBiH finansiraju gradnju mosta preko rijeke Bosne u Drivuši i u interesu Zeničana je da se taj most čim prije završi kako bi rasteretili saobraćaj u centru grada, a svakodnevno smo svjedoci gužvi na Drvenom mostu i na izlazu iz grada. To je više miliona KM vrijedna investicija, radimo veliku stvar bez zaduženja i ta investicija podrazumijeva uklanjanje elektro dalekovoda i njegovo uzemljenje kojim bi se stvorili uslovi i za izgradnju buduće poslovne zone. Drugo, svi znamo u kakvom nam je stanju Stara čaršija. Privrednici i mnogi građani traže da otvorimo taj dio grada i to na način, da saobraćaj u jednom smjeru bude slobodan ulicom Muhameda Seida Serdarevića. Kod nekadašnje picerije Stari krovovi želimo napraviti izlaz na bulevar. Time bi oživjeli Staru čaršiju, posebno dio gdje je sjedište Muftijstva zeničkog i Muzeja grada, koji treba da je reprezentativan, a ne kao sada zapušten i slabo posjećen. Projekat je urađen od strane našeg javnog preduzeća, Komisija za saobraćaj i sve druge komisije dale su pozitivan stav i umjesto da idemo sa oživljavanjem tog dijela grada, vijećnici predvođeni SDA i njenim satelitima to osporavaju. U mnogim mjesnim zajednicama mještani nemaju adekvatnu električnu energiju jer se moraju staviti novi transformatori. Elektroprivreda BiH je tražila da kupi 11 kvadrata zemljišta neposrednom pogodbom ali opet ti isti vijećnici ne žele boljitak. Očito je da je izborna kampanja počela. Upozoravao sam ranije da će ona biti prljava kao nikada prije i to se ostvaruje. Moji sugrađani trebaju znati, da će Fuada Kasumovića te stranke koje su ih dovele do ovakvog stanja, najviše udarati kroz medije i lažne profile koje su napravili o čemu postoje dokazi. Kada te stranke budu i dijelile moje mišljenje, one će raditi protiv mene jer su obzirom na ugled kojeg sam stekao kod građana, ugroženi njihovi i interesi njihovih partijskih vođa iz Sarajeva. Ovih dana izložen sam medijskim napadima od strane SDA i SBB. Napadaju me jer su njihovi lideri dolazili kod mene i molili da Fuad Kasumović podrži njihove kandidate i partije. Ne želim da varam građane i podržavam politike za koje smatram da nisu u interesu Bosne i Hercegovine i naših građana”, povodom prekida današnje sjednice Gradskog vijeća Zenica izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.