BNP: Predstavom “Romeo i Julija” završena sezona repriznih izvedbi

Prethodne večeri, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana je posljednja reprizna izvedba predstave zeničkog BNP-a na matičnoj sceni u tekućoj 68. umjetničkoj sezoni.

Pred punom dvoranom i uz oduševljenje publike, izvedena je predstava „Romeo i Julija“, nastala prema čuvenoj drami Williama Shakespearea i u režiji Selme Spahić. Nakon igranja na matičnoj sceni, umjetnička sezona se i zvanično privodi kraju učešćem predstave „Romeo i Julija“ na dva međunarodna umjetnička festivala u Crnoj Gori.

U ponedjeljak, 2. jula, Bosansko narodno pozorište Zenica sa svojom produkcijom koja je jedini selektovani program iz Bosne i Hercegovine otvara 32. međunarodni festival „Grad teatar“ Budva 2018. Predstavu „Romeo i Julija“ za ovaj je Festival selektovao ugledni teatrolog i književni kritičar iz Zagreba Bojan Munjin.

U četvrtak, 12. jula istu predstavu zenički BNP će izvesti pred publikom u Baru, u okviru Međunarodnog festivala „Barski ljetopis“, koji već godinama okuplja eminentne umjetničke stvaraoce regiona i svijeta. Predstava „Romeo i Julija“ je jedina predstava iz Bosne i Hercegovine koja će biti izvedena u okviru ovog Festivala.

Početak nove, 69. umjetničke sezone 2018./2019., očekuje se u septembru premijernom izvedbom velikog koprodukcijskog projekta Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija. Predstava „Bure baruta“, prema poznatom dramskom tekstu Dejana Dukovskog i u režiji mlade makedonske rediteljice, Nine Nikolić, premijerno će biti izvedena i u Skoplju krajem oktobra.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica