U Zenici predstavljene YEP poslovne ideje

U sklopu implementacije Projekta zapošljavanja mladih, u prostorijama Gradske uprave, predstavljeni su poslovni poduhvati, koji su u posljednja tri mjeseca, kroz YEP inkubator poslovnih ideja, razvijali preduzetnici sa područja Grada Zenice.

U periodu februar-juni, grupa od 12 polaznika prošla je intezivan program podrške za unapređenje preduzetničkih vještina, razvoj poslovnih modela i izradu potpunih biznis planova, a danas je predstavljeno 5 poslovnih ideja iz različitih oblasti.

Ove aktivnosti sastavni su dio ugovora o saradnji kojeg su krajem prošle godine potpisali Grad Zenica i Projekat zapošljavanja mladih(YEP).

Dio je to priče o nastojanjima Gradske uprave da stvore što povoljniji ambijent za poslovanje.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, izrazio je nadu da se na ovome neće stati, te da će u narednom periodu mnogi mladi ljudi osmisliti kvalitetnu poslovnu ideju, dok Grad i međunarodna zajednica sa svoje strane namjeravaju preuzeti obavezu da sufinansiraju projekte do njihove pune implementacije.

Današnji događaj je kruna napora koju su kandidati iz Zenice ulagali na polju razvoja poslovnih planova u protekla tri mjeseca. Čitav YEP inkubator poslovnih ideja se realizuje u 33 opštine i grada na području BiH i nadamo se da ćemo i nakon današnje prezentacije identifikovati one biznise kojim ćemo pružiti finansijsku podršku, – izjavio je ovom prilikom Đenan Trbić, projekt-mrenadžer YEP inkubatora. (R.Š.)