Dopunjen program 2. Uličnog festivala UF!

Ulični fest UF! predstavlja jedinstven festival alternativne kulture za mlade u Bosni i Hercegovini. Jedinstvenost i specifičnost ovog festivala jeste što se u cijelosti odvija na ulicama grada Zenice.

Ulični fest UF! i ove godine nastavlja sa svojom misijom, misijom da aktivizam i umjetnost preseli na ulice našeg grada. Zajedničkim naporima produbljujemo kolektivnu svijest našeg grada te ga pretvaramo u sredinu pogodnu za razvoj i ispoljavanje kreativnosti svih nas koji obitavamo u njemu. Ulice pretvaramo u pozornicu, a cijeli grad je publika festivala.

Početak festivala su obilježila umjetnička ocrtavanja murala na Domu Mladih i Osnovnoj školi Meša Selimović, te početak izrade murala velikog murala u sklopu radionice crtanja i graffitija.

Misija festivala UF! je da stvori stabilnu platformu za sve mlade i kreativne ljude, kroz koju će moći da izraze svoje misli, želje, ideje kao i performanse. Kroz promovisanje ulične umjetnosti, festival treba da ostavi dublji trag kroz različite aktivnosti – uređenje zapuštenih lokacija grada – kvartova i parkova, oslikavanja murala, kao i mnogobrojnim edukativnim i kreativnim radionicama različitih sadrzaja. Ova mjesta će se oživjeti šarenim bojama, muzikom, smijehom te generalno omladinskim duhom koji ovom gradu definitivno nedostaje.

Glavne aktivnosti Uličnog festivala održati će se za vikend 22. i 23.06. u Gradskom parku u periodu od do 11:00h do 23:00h. Tako će se u petak 22.06. od 21:00 održati Kino na otvorenom u suradnji sa UFOL-om u sklopu kojeg će biti prikazani angažirani/aktivistički filmovi.

U subotu 23.06. UF! donosi mnogobrojne radionice od kojih izdvajamo buvljak bez novca, Hrana – ne oružje, soundsystem slušaona, izložba Škole fotografije, razmjena knjiga, ciklopopravljaona, likovna radionica.

UF! je pionirski festival alternativne kulture koji se održava drugu godinu za redom u našem gradu. Nadamo se da će kao takav rasti godinama, ali da pritom nikada neće ostariti duhom – tada možemo reći UFFF!