SIPA u KPZ-u Zenica: Pekar i kuvar krčmili brašno namijenjeno robijašima?

foto: Fokus.ba

U akciji “Kolektiv”, tokom koje su policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Zenici, uhapšena su tri lica, uključujući i pekara i kuvara u tom KPZ-u, koji su osumnjičeni za malverzacije s nabavkama brašna za potrebe ishrane u najvećem zatvoru u BiH.

To je “Nezavisnim” potvrdio izvor iz zeničkog KPZ-a, koji je istakao da se vjeruje da su muljaže u režiji te dvojice radnika trajale duže vrijeme.

“Pekar je, na primjer, naručivao brašno i ono je, u određenim količinama, išlo na drugu stranu, odnosno nije dolazilo do KPZ-a. Možete misliti koliko je kamiona brašna dolazilo u zenički zatvor. Ali, od 20 kamiona jedan ili dva bi bili odvučeni na drugu stranu”, pojašnjava izvor “Nezavisnih” iz zeničkog KPZ-a.

U pitanju je, kako dodaje, brašno koje se koristi za potrebe pekare KPZ-a, to jeste za ishranu osuđenika odnosno za restoran društvene ishrane.

Kako saznajemo, rukovodstvo zeničkog zatvora, po saznanju da se malverzacije događaju, odmah je o svemu obavijestilo nadležno tužilaštvo i SIPA-u.

Direktor zatvora poručuje da je on od prvog dana rukovođenja objavio rat nezakonitostima.

“Kada sam došao na mjesto direktora KPZ-a, odmah sam sa svim uposlenicima obavio razgovor te ih upozorio da neću dozvoliti da se radi bilo šta protivzakonito. Ko god je spreman da uradi nešto nezakonito, sa mnom će imati obračun, bilo da je u pitanju službeno lice ili osuđenik. Ja to sve čistim”, kazao je za “Nezavisne” Redžo Kahrić, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Iz SIPA je u petak saopšteno da su njihovi pripadnici službene prostorije Kazneno-popravnog zavoda u Zenici pretresli na osnovu naredbe Opštinskog suda u Zenici.

“Cilj je prikupljanje dokaza o krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja te sprečavanje dokazivanja”, rekli su iz SIPA-e.

Kako su dodali, za uhapšene se sumnja da su postupali nezakonito u postupku nabavke, preuzimanja i skladištenja robe za potrebe Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

“Pri tome su, kako se sumnja, lažno prikazivali stanje i potrošnju robe, ispravljali službene evidencije te pokušali da sakriju i unište službene isprave i dokumentaciju, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi”, kazali su iz SIPA.

Kako su dodali, privremeno je oduzeta razna dokumentacija, uključujući i robne kartice, te dokumentacija koja se odnosi na ulaze i izlaze robe, račune, otpremnice, trebovanje materijala i slično.