FOTO / U Zenici obilježen Dan šehida: Da se ne zaboravi

Drugi je dan Ramazanskog bajrama i Dan šehida Federacije BiH, koji je Islamska zajednica BiH ustanovila 1995. godine. U organizaciji zeničkog Medžlisa ovaj dan obilježen je prigodnim i već tradicionalnim aktivnostima, kojima bi, prema mišljenju predstavnika boračkih organizacija, trebalo da prisustvije mnogo veći broj sugrađana i sugrađanki.

Svi zenički imami proučili su kratke sure i dovu na centralnom spomen obilježju „Kameni spavač“ za poginule pripadnike Armije BiH. Potom su delegacije Grada i Kantona, Vojske Federacije i boračkih organizacija, kao i političkih stranaka, položile cvijeće i vijence, te učenjem fatihe odale počast sugrađanima koji su živote dali u odbrani domovine.

Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ, proučio jasin u mezaristanu na Prašnicama, a protokolom je predviđeno da se Dan šehida zasebno obilježi u svim džematima Medžlisa Zenica.

Ipak, učenju fatihe i odavanju počasti za 924 poginula borca u gradu Zenici trebalo bi, smatraju u Organizaciji porodica i poginulih boraca Grada Zenice, da prisustvuje mnogo veći broj sugrađana.

Mi nećemo zaboraviti naše poginule borce. Uspomenu na one koje smo izgubili čuvamo u srcu, a ostalima pružamo na savjest“, rekla je Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenica, najavivši da će se Zeničani pridružiti predstavnicima federalne Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, sutra u obilježavanju Dana šehida u Brčkom.

Za 4.000 članova porodica poginulih boraca u Zenici je današnji dan, kako kažu tužan, ali i dan kada su istovremeno ponosni na žrtvu koju su njihovi najbliži dali za slobodu domovine.

U Medžlisu je tradicionalno organiziran i prijem za porodice nosilaca najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

Alija Redžić, predsjednik Organizacije dobitnika „Zlatnih ljiljana“ zahvalio se glavnom imamu i Medžlisu na poštovanju koje time iskazuju njima i njihovim porodicama, što ne zaboravljaju i prenose na mlađe generacije važnost pamćenja doprinosa koji su dali pripadnici Armije BiH u odbrani domovine od agresora.

Nihada Husejnagić uručila je kao znak zahvalnosti što ne zaboravljaju borce koji su životom platili mir u BiH Plaketu Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenica glavnom imamu Jakub ef. Salkici.

Današnjem programu obilježavanja Dana šehida u Zenici prisustvovali su i članovi porodica poginulih sa područja Općine Jajce.

foto i tekst: Alma Huskić