Izložba fotografija Dade Ruvića u Evropskom parlamentu

U utorak, 19. juna, u Briselu će biti otvorena izložba fotografija  “Srebrenica 2009. – 2017.” zeničkog fotografa Dade Ruvića. Nakon Bosne, Srbije i Turske, ove godine fotografije će biti izložene i u Evropskom parlamentu, gdje će tom prilikom biti održana i diskusija povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

29-godišnji Zeničanin Dado Ruvić je aktivni foto-reporter, dugogodišnji dopisnik novinske agencije Reuters i čovjek sa izrazitim senzibilitetom za kulturnu osobenost Bosne i Hercegovine, koju sjajno predstavlja u svijetu, kada god za to ima priliku.

Njegov omiljeni žanr je umjetnička fotografija. Dadin razvijeni osjećaj za savremene tehnologije i povezanost sa svijetom, pružio mu je i obilje mogućnosti za razvoj i napredovanje.

Fotografije Dade Ruvića krasile su i naslovnice najpoznatijih svjetskih časopisa, poput BBC-a i The Times-a.

Završio je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, po struci je menadžer sigurnosti, a od kada se počeo baviti fotografijom, cijeli život vezan mu je za putovanja i zabilješke digitalnom kamerom i dronom. 2009. godine, kada ga je „otkrio“ Reutersov uposlenik, Damir Šagolj, fotografija je postala njegov život i posao.