Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici: Neka među nama zavlada povjerenje i sloga

Najbolja bajramska vrlina je da obnovimo prekinute veze sa rodbinom i prijateljima, da darujemo i onoga koji nas je naljutio, da oprostimo i onome koji nam je nepravdu učinio! Poručuju to iz Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici vjernicima, uoči prvog dana Bajrama.

Dakle, Ramazanski-bajram je radost pojedinca, porodice i cijeloga društva. Osnovna poruka Bajrama je da se čovjek približi Bogu kroz najuzvišeniji i najintimniji ibadet – post, koji ima za cilj pomoć čovjeku. Dakle, vjera je u biti zbližavanje ljudi u ljubavi i dobročinstvu.

Zato je i ovoga Bajrama najvažnije da budemo zajedno, da jedni drugima oprostimo, da jedni drugima pomognemo, posebno onima između nas koji su stari, nemoćni i bolesni. Neka među nama zavlada povjerenje i sloga.

Dragi prijatelji – muslimani, katolici, pravoslavni i svi drugi ljudi,

U godini smo izbora, koji su sve ove godine u našoj domovini značili napetosti i jačanje govora mržnje. Mi vas pozivamo, podsjećamo i molimo da nikada ne zaboravite vaše vjerničko dostojanstvo. Božja ljubav obuhvata sve i svakoga a naš je zajednički interes normalan život, jačanje ekonomije, ostanak i opstanak naše omladine ovdje u našoj zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini.

Muslimanima i muslimankama, od srca želimo blagoslovljen i sretan Bajram – BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici