Štokholm: Gradonačelnik Zenice na Konferenciji EBRD-a o Zelenim gradovima

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, učestvuje u radu prve konferencije gradonačelnika Zapadnog Balkana i Istočne Evrope koja se na temu Programa Zelenih gradova od 11. do 13. juna održava u Štokholmu.

Cilj konferencije je predstaviti investicije u program koji podrazumijeva strateško planiranje, tehničku pomoć, donatorsku podršku uz EBRD finansiranje, a sve kako bi odabranim gradovima bila pružena pomoć da investiraju u prioritetne infrastrukturne projekte koji doprinose zaštiti životne sredine.

Grad Zenica je jedan od osam gradova koji će u narednoj godini, uz tehničku pomoć EBRD-a, izraditi Akcioni plan Zelenih gradova kojim će na sistematičan način, kako je i najavljivao gradonačelnik Kasumović, identifikovati prioritetne infrastrukturne projekte sa indikativnim investicijama i izvorima finansiranja.

EBRD će u narednom periodu za 40 % povećati finansiranje projekata Zelenih gradova iz sektora daljinskog grijanja, urbanog transporta i javne rasvjete, vode, tretmana otpadnih voda, te energetske efikasnosti u zgradarstvu, saopštava Gradska uprava u Zenici.

“Zenica polako ali sigurno, kako sam i obećao ide svojim evropskim putem. Čast i zadovoljstvo mi je kao gradonačelniku, da su naše želje i zalaganje da kroz kvalitetne projekte poboljšamo uslove života u Zenici, prepoznale evropske intitucije koje u sve kvalitetnije europske projekte uključuju i naš grad. Od ovih projekata, kao gradonačelnik očekujem mnogo, a prije svega da građanima Zenice omogućimo ugodniji život.

Postoji mogućnost da Zenica iz ovih projekata riješi problem prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju. Jedan od prioriteta nam je da upotrebom električnih autobusa smanjimo zagađenje u gradu”, riječi su Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice.

Zenica koju na skupu u Štokholmu uz gradonačelnika Kasumovića predstavlja i šefica Sektora za lokalni ekonomski razvoj, Amra Mehmedić, jedini je grad iz BiH koji učestvuje u ovom projektu, obzirom da Banja Luka ima status kandidata.

Konferenciji u švedskoj i evropskoj metropoli prisustvuju visoki zvaničnici EBRD-a, gradonačelnici Sofije, Tirane, Prištine, Podgorice, Kieva, Banja Luke, Zenice i mnogi drugi visoki zvaničnici.