FOTO: Zenički student Prava, Faris Muratović, treći najbolji govornik svijeta

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici učestvovali su u Međunarodnom takmičenju studenata pravnih fakulteta „International Criminal Court Moot Court Competition“ (ICCMCC), koje se svake godine održava u Haagu, u Holandiji.

Učesnici u ovim takmičenjima sudjeluju u simuliranom sudskom ili arbitražnom postupku, koji obično uključuje izradu memoranduma i sudjelovanje u usmenim raspravama.

Tim Pravnog fakulteta odigrao je šest sjajnih mečeva protiv pravnih fakulteta iz Gvatemale, Pakistana, Turske, Singapura, Kine, Srbije, Estonije, Jordana, Njemačke, Kanade, Švicarske i Irana.

Kući se vraća sa osvojenom nagradom za trećeg najboljeg govornika na svijetu, ispred zastupnika žrtava, koju je osvojio zenički student Faris Muratović.

Zenički tim spremali su doc. dr. Enis Omerović, asistentice Lejla Zilić i Amra Delić, te asistent Igor Rimac.

Ekipu su ove godine činile studentice master studija Amna Hrustić i Elbisa Halvadžić, student treće godine, Faris Muratović, student četvrte godine, Amar Delić, te studentica druge godine Harisa Sadiković.

Ovo što je Faris postigao na ovom najjačem svjetskom takmičenju iz krivičnog prava nikada nije ni jedan student s područja Balkana. Tim je bio odličan u duelima, ali s obzirom da smo mlada i nepoznata zemlja, trebalo je desetak godina zaredom učestvovati da bi se na timskom takmičenju moglo postići nešto. Faris je bio isuviše dobar da bi ga zaobišli, te se tako plasirao na treće mjesto govorništva u svijetu“, istakli su iz tima Pravnog fakulteta u Zenici.