Blizu hiljadu zaposlenja kroz programe poticaja zapošljavanju boračke populacije od 2015.

Ugovori po Programu za poticaj upošljavanja pripadnika boračke populacije između Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, četrdeset korisnika, poslodavaca, te predstavnika općina u ZDK, potpisani su danas u Zenici.

Po ovom programu, koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona pokrenula 2016. godine ukupno je uposleno 166 pripadnika braniteljske populacije iz svih općina Kantona.

Sredstva utrošena po javnom pozivu 2018. godine u iznosu od 243.600KM, izdvojena su isključivo iz Budžeta Kantona. Ukupan iznos sredstava po ovom programu u periodu 2016.-2018. dostigao je iznos od preko 1.000.000 KM.

U narednom periodu očekuje se i potpisivanje ugovora po Programu samozapošljavanja koji, također, provodi ovo ministarstvo, za koji zahtjeve podnose pripadnici braniteljske populacije, koji su odlučili pokrenuti vlastite obrte. Ove godine broj zahtjeva za pokretanje vlastitog privatnog biznisa iznosi preko 180.

Iz ovog ministarstva pozvali su djecu šehida i poginulih branilaca da se prijave na otvoreni Javni poziv za zapošljavanje koji zajednički finasiraju Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko – dobojskog kantona i Federalni zavod za zapošljavanje a provodi Služba za zapošljavanje ZDK.

Ministarstvo za boračka pitanja je u budžetu za 2018. godinu za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja planiralo 1.500.000 KM, a s obzirom da je ove godine povećan broj zahtjeva, što govori o povjerenju koje branilačka populacija ali i privrednici imaju u ove projekte, nastojat ćemo obezbijediti dodatna sredstva kako nijedan kvalitetan zahtjev ne bismo odbili“, naglasio je ministar Čolaković.

Nakon implementacije projekata u ovoj godini, očekuje se da će ukupan broj pripadnika branilačke populacije koji su od 2015. učestvovali u projektima zapošljavanja i samozapošljavanja, biti gotovo 1.000, saopšteno je iz sjedišta Vlade ZDK.