Mladi Gradišća doprinijeli rješavanju problema organizovanog odvoza otpada

Protekle sedmice potpisan je ugovor između Međunarodne organizacije za migracije i mladih iz zeničkog naselja Gradišće, u okviru krovnog projekta ”Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH”. Mladi Gradišća su realizovali projekat organizovanog odvoza otpada.

Mladi iz ove mjesne zajednice u današnjem saopštenju navode da je odvoz otpada bio gorući problem ovog dijela Zenice mnogo godina.

Razne neformalne grupe i mjesni savjeti su unazad deset godina pokušavali da ostvare najbolje rješenje i da otvore put za odvoz otpada iz njihove mjesne zajednice. Nažalost nije im uspjelo, dok ova grupa mladih uz podršku Međunarodne organizacije za migracije nije tome pristupila sistemski i uporno. Mještani su otpad godinama odlagali na ilegalnu deponiju Rača, koja je postala sistemski problem, ali i pored nje su se stvorile manje ilegalne deponije u blizini kuća i livada, sto je poražavajuća činjenica“, navodi se u saopštenju. Bitan faktor ovog projekta je aktiviranje mladih na ostvarivanju ciljeva.

Alba d.o.o. je na ovaj način i zahvaljujući isključivo mladim ljudima iz MZ Gradišće došla na područje ove zajednice. Isti su učestvovali sa svojim doprinosom kao što je postavljanje zelenog otoka u blizini područne osnovne škole i Doma, te sadnje sezonskog cvijeća na pomenutoj lokaciji“, navodi se u saopštenju.

Međunarodna organizacija za migracije, od aprila do avgusta, učestvovaće u sufinansiraju dijela troškova (40%) na računima za organizovani odvoz otpada. Ove aktivnosti su dio projekta ”Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, sprovodi ga IOM, a podržavaju USAID BIH, Vlada Velike Britanije i Ambasada Republike Italije u BiH.