FOTO: Zenički srednjoškolci donijeli medalje sa Infomatrixa u Bukureštu

U periodu od 10. do 14. maja 2018. godine održano je svjetsko finale Infomatrix u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu. Infomatrix je internacionalno takmičenje projekata iz oblasti informatike, napravljeno sa željom da se okupe najbolji učenici iz spomenute oblasti.

Takmičenje nije samo za promovisanje profesionalne izvrsnosti; ono također služi za promovisanje međukulturnog dijaloga i kompromisa, kroz učestvovanje učenika i profesora iz raznih zemalja, objavila je zenička Međunarodna srednja škola, čiji su učenici učestvovali na ovom prestižnom takmičenju, u kojem je sa 330 projekata učestvovalo 570 takmičara  iz 43 zemlje svijeta.

Svi predstavnici Bosne i Hercegovine su učenici međunarodnih srednjih škola iz Zenice, Tuzle, Bihaća i Sarajeva. Zenički srednjoškolci su, u jakoj konkurenciji, postigli zavidne rezultate u tri informatičke oblasti: pet bronzi i tri srebra.

Velika je čast učestvovati na takmičenju ovog nivoa, a pogotovo osvojiti medalju. Ovo takmičenje je iziskivalo mnogo truda i rada, što će mi defintivno poslužiti u kasnijem školovanju. Osim mog plasmana stekla sam nezaboravno iskustvo i upoznala ljude iz svih dijelova svijeta. Želim se zahvaliti školi, sponzorima, mojoj mentorici i kolegama koji su bili podrška tokom cijelog perioda,” izjavila je učenica prvog razreda Međunarodne srednje škole u Zenici, Nudžejma Sarajlić.

Tokom pripremanja projekata i putovanja zenički predstavnici su imali konstantnu podršku svojih mentora. Jedna od njih je profesorica hemije, Maja Pelo.

Kao profesorica sam prvo zahvalna školi koja nam je omogućila priliku da pokažemo naše znanje i ideje. Isto tako želim naglasiti da je učešće na ovakvim takmičenjima od izuzetne važnosti, kako za sami razvoj učenika, tako i za razvoj čitave države. Jako sam sretna i ponosna što sam bila mentorica na jednom ovakvom takmičenju, gdje su znanje i sposobnost naših učenika dosegli vrhunac. Put do samog Infomatrixa je bio dug, iziskivao je mnogo truda, jer se na ovim projektima radilo od početka školske godine. Naši projekti su prvo predstavljeni na BOSEPO Olimpijadi projekata, gdje su zbog osvojenih rezultata pozvani na Infomatrix. Nadam se da će naši učenici ostati jednako ambiciozni i pokazati želju za daljim uspjesima,” izjavila je Maja Pelo.

Plasman predstavnika Međunarodne srednje škole u Zenici:

Nudžejma Sarajlić – bronzana medalja,
Kemal Sivro i Abdullah Dizdrević – bronzana medalja,
Adin Halilović – bronzana medalja.

Učenici su pored samog takmičenja imali razne aktivnosti među kojima je i posjeta gradu Bukureštu. U galeriji donose dio atmosfere.