Visočki KTK konačno dobio novog vlasnika, uz podršku Alpine širi proizvodnju

Na trećoj sudskoj prodaji Fabrika konfekcije KTK Visoko konačno je dobila novog vlasnika. Nakon više od deset godina mirovanja, proizvodnja u fabrici će opet biti pokrenuta.

Uz podršku svog glavnog partnera – slovenačke Alpine, MAKSI d.o.o. Visoko će u pogonima Konfekcije proizvoditi obuću za tržište Slovenije.

Na sudskoj prodaji smo kupili „Konfekciju“. Bili smo trećeplasirani ponuđač ali prva dva ponuđača su odustala. Odluka još uvijek nije pravosnažna ali očekujemo da čitav proces bude završen vrlo brzo – potvrdio je za BiznisInfo direktor MAKSI-ja Admin Mostić.

MAKSI će u nove pogone preseliti proizvodnju koju trenutno obavlja u iznajmljenim prostorijama a podršku će mu dati partner sa kojim sarađuje već godinama.

U Visokom radimo usluge krojenja i šivenja. Proizvodimo i nešto gotove obuće ali uglavnom radimo lohn poslove, najviše za Alpinu. Sve što proizvedemo ide u Sloveniju. Alpina je naš glavni partner a od njih imamo obećanje da će proizvodnja biti povećana kada pređemo u veći objekat – kazao je Mostić.

Povećanje proizvodnje značiće i nova zapošljavanja. Pored 120 radnika, koliko ih trenutno radi u MAKSI-ju, posla će biti i za desetke novih. Neki od njih godinama su bili bez posla.

Imamo 120 radnika a ovaj broj će se uskoro povećati na 150, pa možda i 180. Biće potrebno neko vrijeme da sve ovo zaokružimo ali u narednih godinu dana očekujemo da kompletna priča oko prelaska u Konfekciju, povećanja proizvodnje i broja radnika, bude završena – kaže Mostić i dodaje da će MAKSI zaposliti i neke od bivših radnika konfekcije KTK Visoko.

Podsjetimo, Fabrika konfekcije dio je Kožarsko-tekstilnog kombinata Visoko (KTK) osnovanog 1946. godine.

KTK je bio najveće preduzeće za proizvodnju kože i proizvoda od kože u bivšoj Jugoslaviji. 1990. godine preduzeće je imalo izvoz veći od 70 miliona dolara i više od 5.000 radnika.