Drvna industrija bilježi rekordan izvoz, a proizvodnja namještaja u problemima

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu ove godine izvezla namještaja, posteljine, madraca i sličnih proizvoda u vrijednosti većoj od 300 miliona KM.

Prosječni mjesečni izvoz premašio je 100 miliona što predstavlja novi rast u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna. Industrija namještaja jedna je od najbrže rastućih grana u Bosni i Hercegovini, ali proizvođači i dalje teško dolaze do sirovina, javlja RTV Tuzlanskog kantona.

Finalni proizvođači drveta iz Tuzlanskog kantona godišnje izvoze robu, uglavnom namještaj, ukupne vrijednosti oko 60 miliona KM. Najviše izvoze u Njemačku, Italiju, Austriju i druge evropske zemlje, kao i zemlje iz okruženja poput Srbije i Hrvatske. Manji dio sirovina nabavljaju u BiH, a ostatak su prinuđeni uvoziti. Kažu da bi mogli ostvariti veće rezultate kada bi imali bolje uslove za to.

„Osnovni problem je nedostatak Zakona o šumama TK. Problem je i raspodjela sirovine. Drveta ima sasvim dovoljno, ali on se izvozi u poluproizvodima u dasci, elementima itd, ne favorizuju se finalni proizvođači i to je ključni problem razvoja drvne industrije u BiH“, rekao je Ramiz Grapkić, predsjednik Grupacije drvoprerađivača KPK Tuzla.

Sejfudin Kamarić, komercijalni direktor „ISOWOOD“ iz Gračanice dodaje:

Mi treba da uvozimo sirovinu iz najjače evropske zemlje, Njemačke, dasku, sirovinu i od nje pravimo finalni proizvod i izvozimo ga u EU gdje zarađujemo profit. Finalni proizvođači moraju stavljati u funkciju brentu, kao da smo primarni proizvođač drveta da bi mogli da sudjelujemo na licitacijama“.

Drvna industrija je u 2017. godini bilježila rekordan izvoz.

Ono što predstavlja ozbiljan problem jeste da unutar ovog sektora imamo i dalje 60% izvoza drveta i drvenih dijelova dok je recimo izvoz namještaja i elemenata namještaja na 40%. Mi moramo raditi na tome da smanjimo ovu razliku odnosno da je što manji izvoz drveta a da se poveća izvoz namještaja jer samo na ovaj način možemo ostvariti veću vrijednost naših proizvoda“, rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivrednu i prehrambenu industriju KPK Tuzla.

Pokrivenost Bosne i Hercegovine šumom je oko 53%, tako da bi drvna industrija mogla biti okosnica razvoja privrede. Ovaj potencijal za sada nije dovoljno iskorišten. Drvoprerađivači čekaju donošenje Zakona o šumama FBiH više od devet godina.

RTVTK / ZenicaInfo