FOTO: XXI Kritična masa udružila mlade Banjaluke i Zenice

Zeničani u posljednje vrijeme masovno koriste bicikla, ne samo rekreativno, već i u svakodnevnom životu. Ovomajsko biciklističko druženje obilježio je i dolazak prijatelja istih navika iz Banjalučke kritične mase. Zenica i Banja Luka već neko vrijeme oživljavaju biciklističku scenu održavanjem mjesečnih kritičnih masa.

„Ponesite osmijeh i bajkamo se“ – bio je slogan današnje vožnje mladih aktivista Centra za životnu sredinu iz Banja Luke i Priroda i društvo iz Zenice. Ovi mladi ljudi promovišu biciklizam kao stil života, koji ima za rezultat zdravije pojedince, lokalnu zajednicu i životnu sredinu.

“Radosni smo jer smo ugostili prijatelje iz Banja Luke. Sljedećeg mjeseca, oni će nas ugostitii, na kritičnoj masi koju će organizovati u svom gradu. Ovo nam je 21. kritična masa i svakim novim okupljanjem, broj zaljubljenika u biciklizam se povećava”, istakla je aktivistica Udruženja mladih „Priroda i društvo”, Majda Ibraković.

Kritična masa je miroljubiva, pozitivna i zabavna aktivnost za sve uzraste, a prije svega, zdrava ekološka akcija, ističu ovi mladi ljudi, te poručuju da svaki dan vozite biciklo, ma gdje god krenuli.

foto i tekst: Delila Suljić