Sin nastavlja očev put: Škafa treći put kreće ispočetka

Priča o trgovačkom lancu Škafa počinje 2001. godine. Fahrudin Karalić koji je do tada bio vlasnik veleprodajne firme Farex u Zenici seli u Sarajevo i otvara Škafin prvi prodajni objekat.

U godinama nakon toga, slijedi širenje po cijeloj zemlji: u toku 2006. i 2007. otvaraju objekte u Halilovićima, Konjicu, Mostaru, Jablanici, Goraždu, Maglaju, Zenici, Bihaću, Bužimu, Cazinu…

Firma 2016. dočekuje se ukupno 17 objekata i 512 radnika.

„Moj otac sanjao je da Škafa jednog dana ima 1.000 radnika“, kaže za BiznisInfo Alem Karalić, Fahrudinov sin i generalni menadžer za marketing i promociju.

No Fahrudinove snove odnosi nabujala Bosna. U katastrofalnim poplavama koje su 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu, Škafino centralno skladište u Maglaju potpuno je potopljeno.

„Voda je ušla do krova. Skladište nije bilo osigurano i sami smo platili svu štetu koja je iznosila preko 2 miliona maraka“, kaže Alem i dodaje da im je najteže palo što je nakon poplave 300 radnika ostalo bez posla.

Psihički su vrlo teško podnijeli ovaj gubitak. No nastavili su raditi i ulagati. Pomalo su sanirali štetu i počeli ponovo investirati. Do 2016. kada najveći Škafin objekat potpuno nestaje u požaru.

„U požaru koji se desio prije 18 mjeseci izgorio je naš najveći objekat u Rakovici. Ukupna šteta procijenjena je na oko 18 miliona maraka. No osim objekta i zaliha u požaru je stradao i server sa svom komunikacijom sa ostalim radnjama, tako da smo bili prinuđeni zatvoriti i druge objekte zbog nemogućnosti praćenja poslovanja. Zatvoreni su objekti u Zenici, Ilijašu, Konjicu…“, kaže Alem.

Iako je veliki broj radnika nakon požara ostao bez posla, Karalić kaže kako su gotovo svi ubrzo zbrinuti. Škafi su u susret izašli poslovni partneri, ali i dotadašnji suparnici, pa je 95 posto radnika već u roku mjesec dana pronašlo posao.

Mjesec dana nakon požara, sto metara dalje od uništenog objekta otvorili su novi. I krenuli iznova.

No svega šest mjeseci nakon toga, Fahrudin je preminuo od srčanog udara.

„Preživjeli smo dvije katastrofalne štete, ali gubitak mog oca, vlasnika i osnivača firme Škafa bila je naša najveća tragedija i gubitak“, kaže Alem.

Činilo se kako se Fahrudinov da jednog dana Škafa obezbjeđuje egzistenciju za 1.000 porodica ipak neće ostvariti. No njegova porodica nastavila je da ga živi.

U protekloj godini uspjeli su otvoriti nove objekte kao i obnovljeni objekat u Rakovici.

„Otvaranje objekta u Rakovici kruna je našeg rada u protekloj godini. Sada imamo ukupno sedam objekata: četiri u Sarajevu i po jedan u Maglaju, Goraždu i Konjicu“, kaže Karalić.

No Škafin povratak ne bi bio moguć bez podrške kupaca.

„I kad nas nije išlo najbolje i kad nije bilo roba oni su bili tu imali su vjeru da ćemo se vratiti. Zbog toga sam im beskrajno zahvalan“, kaže Alem.

U narednom periodu Škafa planira i otvaranje novih objekata. Karalić kaže kako im je sada najvažnije da se vrate u ona mjesta gdje su bili prisutni prije požara: Zenica, Banovići, Živinice… Objekat u Zenici mogao bi biti otvoren već do kraja ljeta. Planiraju i pokretanje vlastite proizvodnje.

“Ja vjerujem da čovjek živi dok živi njegovo djelo. Sve dok postoji Škafa ja smatram da mi je otac živ. Zato neću odustati od nje”, kaže Karalić.

Škafa danas zapošljava 60 radnika.