SDP ZDK: Inicijativa Amila Buljubašića korisna za mlade

Na inicijativu zastupnika SDP BiH   Amila Buljubašića, usvojen je Zakon o dopuni Zakona o porezu  na promet nekretnina  prema kome mladi do 35 godina starosti  neće plaćati porez na kupovinu stana ili kuće.

Skupština ZDK  je 31.01.2018.godine usvojila  Inicijativu   zastupnika SDP BiH   Amila   Buljubašića   za oslobađanje poreza na promet nekretnina  mladih osoba do 35 godina starosti koji po prvi put rješavaju stambeno pitanje  kupovinom stana   do 80 m2 ili kuće površine do 80 m2, odnosno neizgrađene parcele do 600 m2.  Za ovu inicijative   glasali su svi prisutni  zastupnici u Skupštini ZDK. Nakon usvajanja inicijative  u roku od 30 dana na dnevnom  redu Skupštine  ZDK  trebale su se naći izmjene  i dopune Zakona o porezu na promet  nekretnina  (5 % od procijenjene vrijednosti), ali  ovaj rok , kao ni mnogi drugi rokovi kada su u  pitanju prijedlozi i inicijative koji dolaze od SDP-ovih zastupnika nije ispoštovan.

Iako je rješavanje   stambenog pitanja gorući problem za sve mlade ljude, trebalo je  čekati  više od 80  dana  da    Zakon koji   će  im donijeti olakšice u rješavanju   stambenog pitanja  i boljih  životnih  uslova   dođe na dnevni  red Skupštine ZDK. O tome kako   su mladi ljudi u našem Kantonu   doživjeli ovu inicijativu najbolje govore pozitivni komentari, svakodnevne čestitke i podrška upućena  predlagaču  inicijative.

Konačno, 24.04.2018. godine , Skupština ZDK je na svojoj 59. sjednici  nešto konkretno uradila za mlade ljude. Prema ranije usvojenoj Inicijativi usvojen je i  Zakon o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina kojim su mladi do navršenih 35 godina života oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina, a primjena ovih zakonskih olakšica očekuje se krajem maja ove godine. U vremenu u kojem mladi pokušavaju da riješe svoje stambeno pitanje ovo je  jedan važan korak ka popravljanju stanja i uslova u kojem se nalaze mladi,  ali i svi građani ZDK.

Nadamo  se da će zvanična politika ovakvim i sličnim primjerima mnogo više raditi na stvaranju boljeg ambijenta za ostanak, boravak i život mladih ovdje u vlastitoj državi nego što je to do sada činjeno i zbog čega   se skoro 50% i više mladih, bez obzira na stepen obrazovanja, vjeru i naciju, odlučuje za odlazak iz Bosne i Hercegovine.  Na ovakav zaista primjeren način, odgovornim djelovanjem zastupnika, SDP BiH se kontinuirano trudi popravljati ambijent u kojem živimo.  GO SDP BiH je usvojo Izborni program u kome  pitanje mladih zauzima značajno mjesto. PLAN ZA MLADE “ Ostajmo ovdje” je jedna od 10 politika koje čine sastavni dio  Izbornog  programa  SDP BiH  za Opće  izbore 2018.godine. Plan za mlade je naš pokušaj da u periodu od 2018. do 2022. godine napravimo ozbiljne i radikalne poteze koji će državu Bosnu i Hercegovinu i svaki njen kraj učiniti boljim, poštenijim, pravednijim mjestom za život. Plan za mlade je pokušaj da u svojoj zemlji sami izgradimo ono za čim  mladi odlaze. Pokušaj da budućnost učinimo boljom, jer prošlost ne možemo promijeniti.

 

KO SDP BiH ZDK