BiH gubi 16 posto bruto nacionalnog dohotka zbog malog broja zaposlenih žena

FC (Međunarodna finansijska korporacija), članica Grupe Svjetske banke, jučer je u Sarajevu, u okviru konferencije „Stvaranje boljih radnih mjesta: odgovorni poslodavci donose promjene za žene“, prezentirala izvještaj „Pitanje brige o djeci: poslovni argumenti za brigu o djeci koju podržava poslodavac“.

Izvještaj sublimira naučene lekcije iz 10 detaljnih studija provedenih u kompanijama, koje posluju u različitim zemljama i privrednim granama, a pomažu zaposlenicima da vode kvalitetnu brigu o djeci dok su na poslu. U izvještaju su navedene prepreke koje sprečavaju žene da intenzivnije traže i koriste poslovne prilike koje im se pružaju na tržištu rada. Izvještaj potvrđuje da uspješno rješavanje pitanja u vezi sa brigom o djeci, dok su roditelji na poslu, pozitivno utječe na poslovne rezultate privatnih kompanija.

“Od kritičnog je značaja da se rodna jednakost ne posmatra isključivo kao ‘žensko pitanje’, nego kao ključ za jedan širi proces ekonomskog i društvenog razvoja. Nemogućnost korištenja kvalitetne i prihvatljive brige za djecu je i dalje najznačajnija prepreka većem učešću žena na tržištu rada, zato što još uvijek, u pravilu, žene mnogo češće nose odgovornost za brigu o djeci nego muškarci“, rekla je Kirsten Newitt, koautorica izvještaja.

U svojim naporima da podrži ravnopravnost spolova, IFC želi stvoriti nove prilike za žene na tržištu rada u privatnom sektoru i unaprijediti poslovne rezultate kompanija.

Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini istakla je da „BiH gubi 16% bruto nacionalnog dohotka zbog ograničenog učešća žena na tržištu rada. Samo jedna trećina ukupnog broja radno sposobnih žena u BiH ima formalno zaposlenje. Nekoliko je razloga za ovakvo stanje: nedostajuće vještine, socijalne norme, slabo razvijena infrastruktura podrške. Firme i poslodavci koji traže talentovanu i motivisanu radnu snagu mogu puno postići kreiranjem sistema podrške koji omogućava ženama da ne biraju između karijere i brige o najbližim i najdražim.“

Pored ostalog, na konferenciji se razgovaralo i o ulozi poslodavaca u stvaranju infrastrukture podrške za profesionalni razvoj žena u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, a Damir Šlosel, izvršni direktor kompanije dm u Bosni i Hercegovni  je tom prilikom rekao da “ „zadovoljstvo zaposlenika raste onda kada je poslodavac spreman osluškivati i odgovarati na njihove potrebe. Uz prilike za osobni i profesionalni razvoj, iskustvo nam je pokazalo da vrlo važnu ulogu u tome ima mogućnost usklađivanja poslovnog i privatnog života te fleksibilnost na radnom mjestu.“

Izvor: FENA