29.2 C
Zenica
Petak, 23 Jula, 2021
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Čeka se odobrenje Vlade FBiH: Penzije rastu 3,5 posto, isplata od 4....

Čeka se odobrenje Vlade FBiH: Penzije rastu 3,5 posto, isplata od 4. maja

Tom odlukom, sve penzije, s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2018. godini, povećat će se za 3,5 posto. Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2018. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja Odbrambeno-oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.

Pored povećanih penzija za april, korisnici će prilikom isplate, koja će biti u petak 4. maj, dobiti i razliku između isplaćene penzija za mart i uvećane penzije.

Odluka o akontativnom usklađivanju penzija donesena je zbog činjenice da statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.

Današnja odluka Upravnog odbora FZ MIO/PIO bit će dostavljena na izjašnjenje Vladi Federacije BiH.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike penzija za mart, s uračunatim troškovima, iznose oko 170 miliona KM, saopćeno je iz Federalnog zavoda za MIO/PIO.

Izvor: FENA