Savjetovanje: Djeci s poteškoćama potrebni su edukovani nastavnici

U Zenici je započela dvodnevna stručna konferencija „Pristupi i strategije u radu sa djecom sa teškoćama u razvoju“.

Cilj konferencije je pružiti odgajateljima i nastavnicima, ljekarima i rehabilitatorima teoretsko znanje kada je prepoznavanje ranih znakova, karakteristika, prevalenciji dijagnoze u autističnom spektru. Konferenciju organizira Udruženje Svijet u slikama, u saradnji sa organizacijom Concept Training iz Velike Britanije.

Svi želimo da inkluzija zaživi na najbolji način, pa je zato uz prilagođen nastavni plan i asistenta u nastavi, veoma važno da imamo educirano nastavno osoblje, smatraju rehabilitatori Svijeta u slikama. Zato su, medju ostalim na konferenciju pozvali stručnjaka iz Velike Britanije Collina Troya.

„Ovaj stručnjak treba da nas nauči o tome kako da savladamo negativna ponašanja djece iz autističnog spektra i usmjerimo ih u pozitivna, kako bi se bolje snašli u svakodnevnom životu“, kazala je za Zenica Info, Džermanina Mešić, potpredsjednica Udruženja „Svijet u slikama“.

“Dragocjeno može biti iskustvo stručnjaka iz razvijenijih zemalja u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju”, potvrdjuje nam i Mustafa Solyman Aboumar, član i konsultant organizacije Concept Training. Ovaj bivši bosanski student želi dugoročnije pomoći stručnjacima koji rade sa djecom sa posebnim potrebama.

„Plan je da osnujemo edukacijski centar za Jugoistočnu Evropu čije bi sjedište bilo u Bosni i Hercegovini“, kazao je dodavši da se nada da će mu naša država „otvoriti vrata“.

Potreba za ovakvim vidom edukacije je više nego evidentna. Kao i podrška nadležnih i javnosti, smatraju u Svijetu u slikama. (Alma Huskić)