Prijedorski radnici ‘Mittala’ kod kolega u Zenici: Kod ulaganja u budućnost, najbitnija je struka!

U radnoj posjeti Sindikatu ArcelorMittala Zenica boravile su kolege iz Prijedora. Namjera domaćina bila je upoznati se sa stanjem u rudniku Ljubija, posebno tokom 75 dana, koliko traje remont visoke peći u Zenici.

Željeli smo saznati da li će kod njih biti problema i da li će radnici ići na čekanje tokom remonta, – kazao je Zuhdija Kapetanović predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica. Pored ovoga, predstavnici dva sindikata su razgovarali i o drugim temama vezanim za radno-pravni status radnika.

Došli smo ovdje da vidimo iskustva koje imaju naše kolege iz Zenice i da se i mi izborimo za što bolji položaj oko 800 radnika rudnika Prijedor, – kazao je Saša Kukolj, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Prijedor.

Kukolj je iznio stav Sindikata kada je riječ o ponovnoj aktuelizaciji priče o privatizaciji rudnika.

Sindikat o ovome ima jasan stav. Najbitnije je da se poštuje glas struke, odnosno da struka kaže ko je taj sigurni ulagač za budućnost, tj. ko će sigurno da rudari na prostoru Prijedora. Onaj ko je u mogućnosti da svojim kapacitetom i znanjem odgovori ovom zadatku, treba da bude u prednosti, jer je to garant za naša radna mjesta, – kazao je Kukolj. (Nedžad Glibo)