ZEDA i Zeničani učestvovali na Mostarskom sajmu

Evropska unija je u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal, dodijelila grant sredstva Agenciji ZEDA za uspostavu „Centra za podršku poduzetnicima“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 201.028,14 KM, a vrijednost granta jest 160.150,14 KM.

Projekat ima za cilj doprinijeti povećanju broja registrovanih MSP posredstvom unaprjeđenja koordinacije i komunikacije postojećih stakeholdera za lokalni ekonomski razvoj, poboljšanjem poslovnog okruženja i promovisanjem investicijskih potencijala Grada Zenice. Projektom će biti unaprijeđeni postojeći i uspostavljeni novi inovativni mehanizmi za podršku održivom ekomskom razvoju u skladu s odrednicama Small Business Act-a.

„Centar za podršku poduzetnicima“ koji Agencija ZEDA uspostavlja u saradnji s partnerima, Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica, predviđa cijeli set usluga domaćim preduzećima/poduzetnicima kako bi se unaprijedio kompletan sistem informisanja i komunikacije, nekoliko pilot programa poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja, zajedničkih učešća na bh. sajmovima, a sve u cilju jačanja partnerstva i saradnje između lokalne administracije i poduzetnika.

Jedna od aktivnosti u okviru ovog Projekta jeste posjeta „Mostarskom sajmu“ u periodu od 10.-14. aprila 2018. godine na kojem Agencija ZEDA zajedno sa partnerima – Udruženjem poslodavaca Zenica i Gradom Zenica, predstavila potencijale zeničke privrede. Ovom prilikom uz Agenciju ZEDA i Udruženje privrednika Zenica, na Sajmu su učestvovala zenička preduzeća: Femetall d.o.o., Almy d.o.o., Braća Karić d.o.o., Hannan d.o.o., Glovis d.o.o., MEN d.o.o., Termika d.o.o., Profi-stan s.z.r., Empress d.o.o., Con VITA d.o.o.

„Učešćem na Sajmu ostvarili smo brojne kontakte i predstavili asortiman svojih proizvoda posjetiocima. Veliko nam je zadovoljstvo što smo uzeli učešće na Sajmu sa više od 800 izlagača i što smo u okviru štanda koji je organizovala ZEDA, Grad Zenica i UPZE privukli veliku pažnju“ – rekao je Dino Omerspahić, direktor zeničke kompanije Termika d.o.o.

Kao predstavnice zeničke privrede, kompanije koje su učestvovale na Sajmu, djeluju u oblastima: drvoprerade, metaloprerade, proizvodnje opreme za dječija igrališta, tekstilne industrije, marketinga i građevinarstva.

„Naš štand na kojem je svoje proizvode i eksponate izložilo 10 zeničkih preduzeća izazvao je veliki interes upravo zbog koncentracije većeg broja izlagača na jednom mjestu, a i zbog šarolike ponude. Ovo je bila sjajna prilika da se ostvare novi kontakti, partnerstva te da se dogovori buduća saradnja s domaćim i inostranim partnerima. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti kojom Agencija ZEDA zajedno s partnerima doprinosi razvoju boljeg poslovnog okruženja na području grada Zenice“ – rekao je Mirza Sikirić iz Agencije ZEDA.