VIDEO: Intervju sa Majom Hadžiselimović, jednom od najboljih svjetskih robotičara

Maja Hadžiselimović je inžinjerka robotike iz Zenice, zaposlena je u njemačkom Augsburgu i trenutno volontira na Tajvanu, u jednoj osnovnoj školi, gdje treba upoznati domaćine s bosanskom kulturom.

Magistrica robotike iz Zenice je s njemačkom ekipom robotičara ušla među šest najboljih na svijetu i takmičila se na sajmu u Hanoveru.

Njena priča je istinska inspiracija svim studentima BiH koji žive i uče u ovoj zemlji u kojoj se nauka slabo poštuje, u kojoj je humanitarni rad nešto neobično i strano…

“AIESEC je organizacija koja mladima pruža mogućnost obavljanja stručne ili volonterske prakse tokom koje jačaju svoje liderske, lične i profesionalne osobine. Tako kaže njihov oficijelni opis. Ja bih dodala da je to organizacija koja je meni promijenila život! Nije fraza. Prvi put sam se, na preporuku prijateljice, odlučila prijaviti na stručnu praksu u Njemačkoj što se pokazalo kao odlična odluka”, kazala je ova mlada inžinjerka.

Prije tri mjeseca, odlučila je da odradi volontersku praksu. Nije znala tačno gdje, ali je znala da želi da to bude negdje mnogo daleko i da bude vezano za djecu s obzirom da Maja mnogo voli djecu.

“Nakon pretrage po bazi podataka došla sam do programa koji se zove ‘Dream Beyond Languages”, kaže. Cilj projekta je podučavati djecu engleskom jeziku u lokalnoj osnovnoj školi u gradu Kaohsiung (drugi najveći grad na Tajvanu).

Intervju sa Majom Hadžiselimović, obavila je Mirnesa Imamović i pripremila ga za Magazin Popodne s Vama. Snimatelj je Rizah Halilkadić.