FOTO: Obilježena 815. godišnjica od potpisivanja Bilinopoljske izjave

Pod geslom “Od Kulina bana do dobrijeh dana”, održana je manifestacija obilježavanja 815. godišnjice od potpisivanja Bilinopoljske izjave u organizaciji Foruma građana Zenica.

Održan je kratki kulturno-umjetnički program, proglašeni su najbolji na konkursu učeničkih literarnih i likovnih radova, te su se prisutni podsjetili na značaj vladavine Kulina bana i historijskih dokumenata, koji se vežu za Srednjovjekovnu Bosnu i Grad Zenicu.

Zenički književnik, Adnadin Jašarević, pojasnio je ovom prilikom postupak bana Kulina u odnosu prema vrhovnom rimokatolikom poglavaru.

„Važno je znati da smo tada imali državu i da je Papa poslao legata da razgovara sa tadašnjim vladarom bosanske države. Kulin ban se poklonio legatu jer je znao da je Papin cilj u Južnoj Francuskoj tada bio da iskorijeni Katare“, kazao je između ostalog Jašarević.

Prema riječima Tvrtka Mišanovića, predsjednika Foruma građana Zenice cilj ovih manifestacija koje održavaju već 15. godine jeste da i mlade, ali i starije Zeničanke i Zeničane, podsjete na značaj vladavine bana Kulina.

„Ovo je mali jubilej obilježavanja godišnjice Bilinopoljske izjave i postavljanja spomen ploče na istočnoj strani stadiona, na čijem je tlu ban Kulin pisao izjavu prije 815. godina“, kazao je Mišanović.  Tada su se poglavari Bosanske crkve formalno odrekli svoje hereze.

Bilinopoljska izjava nije tako samo dokument jednog vremena već je to istovremeno svjedočanstvo višestoljetnog bivstvovanja dobrih Bošnjana na ovim prostorima, njihovog specifičnog kulturno-civilizacijskog koda, svega onog što se danas uzima kao odrednica postojanja kontinuiteta državnosti.

Ne čudi zato današnji komentar predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Gorana Bulajića, da se današnji političari trebaju ugledati na vladara kakav je bio Kulin, koji je prije više od osam stoljeća trasirao razvitka države Bosne i Hercegovine.

Dobitnici nagrada na konkursu „I stiže proljeće u moj grad“ 

Tajra Novaković, učenica OŠ „Mak Dizdar“ dobitnica je prve nagrade za pjesmu koju je napisala o proljeću u Zenici. Dobitnici druge i treće nagrade su Ena Bunjak iz OŠ Musa Ćazim Ćatić o Danis Đuhera iz OŠ „Mak Dizdar“.

U velikoj konkurenciji likovnih radova na konkursu „I stiže proljeće u moj grad“ prva tri mjesta osvojili su: Nejira Čerim, OŠ „Miroslav Krleža“ , Lamija Ahmić, OŠ „Mak Dizdar“ i Dženeta Arnauit, OŠ „Arnauti“. (Alma Huskić)