Održana edukacija o plasteničkoj proizvodnji

U velikoj sali Grada Zenica, održana je edukacija odabranih korisnika po Javnom pozivu za dodjelu plastenika u projektu “Plastenička proizvodnja povrća 2017.-2018. godina u Gradu Zenica”.

Edukacija je održana u organizaciji Caritasa Švicarske, a u saradnji sa Gradom Zenica.

Ovom prilikom prisutnima su prezentovani uslovi proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima, prednosti plasteničke proizvodnje, način pripreme terena za uzgoj povrća u plastenicima i druga značajna pojašnjenja kada je u pitanju ovakav vid proizvodnje povrća.

Podsjećamo, u sklopu projekta “Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini – (IGAS) 2016.-2020.” i projektnih aktivnosti “Plastenička proizvodnja povrća 2017.- 2018. godina u Gradu Zenica”, a na osnovu Sporazuma kojeg su zaključili Grad Zenica i NVO “Caritas Švicarske” provedena je procedura javnog poziva za dodjelu plastenika površine 100 m2. Nabavku plastenika sufinansirali su Grad Zenica u iznosu 55% od ukupne vrijednosti plastenika, 25% od ukupne vrijednosti plastenika “Caritas Švicarske”, dok odabrani korisnici učestvuju sa 20% od ukupne vrijednosti plastenika.

Kako je ranije izjavio gradonačelnik Kasumović “Projektom razvoja plasteničke proizvodnje na području Grada Zenica želi se poboljšati materijalni status stanovništva na području našeg grada”. (zenica.ba)