ZDK – Jednosatna blokada Magistralnog puta M17

Na više saobraćajnica u Federaciji BiH danas su održani novi protesti demobilisanih boraca. Ponovljeni su odranije poznati zahtjevi,na koje još uvijek nema prave reakcije sa federalnog nivoa.

Demobilisani borci koji su se danas oko podne okupili na magistralnom putu M17 Žepče – Zenica poručili su da neće odustati od borbe za svoja prava.

Borcima na dionici magistralnog puta kod Golubinje policija je dozvolila da na sat vremena blokiraju saobraćaj u znak protesta, pri čemu su propuštani hitni slučajevi. Borci i dalje traže objavljivanje jedinstvenog registra branilaca, prestanak finansiranja brojnih udruženja boraca, te borački dodatak.

Nekadašnji pripadnici Armije BiH i HVO-a odlučni su da se zajedno izbore za svoja prava.

Došli smo da ostvarimo svoja prava! Povrijeđeni smo, izjednačeni sa ulizicama. 570 miliona se izdvaja na 300 hiljada dezertera, a na ove borce ni fening! Zašto se na rad udruženja i to nezakonito izdvajaju milioni, – pita bivši borac iz Zavidovića, Ćjasif Hasančić.

Tito je svojim partizanima dao borački dodatak, mi dvadeset godina od podrumaša i mafijaša ne možemo doći do toga, – kaže bivši borac HVO-a, Ivan Kajinić iz Usore. – Ali, evo, krenuli smo sa borbom, ponovo se mobilišemo. Sada smo zajedno, jer jer jedino tako možemo da uspijemo, – dodao je.

Inače, danas u podne demobilisani borci su se okupili na više saobraćajnica u našoj zemlji. U svim slučajevima blokade nisu bile duže od sat vremena. (Šerif Babić)