Uz Svjetski dan Roma: Identifikacija, preduslov za svaki napredak

Svjetski dan Roma obilježava se  na današnji dan u čast Prvog svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu – jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma.

U Zenici ovaj dan obilježavaju članovi Udruženja nacionalnih manjina, za koje druženje uz muziku i roštilje traje od jutros u naselju Babina rijeka.

Ovo je prvi put da obilježavamo Svjetski dan Roma – ovo je naš praznik i pozvali smo sugrađane romske nacionalnosti, 40-ak njih, da sa članovima svojih porodica proslavimo ovaj praznik, – kazao je Refik Crnović, predsjednik Udruženja.

Udruženje nacionalnih manjina osnovano je prije nepunu godinu dana, s ciljem rješavanja tri glavna problema romske populacije: obrazovanje, pristup zdravstvenom osiguranju i zapošljavanje Roma. Ovo je i najveći problem Roma, minoran porocenat ih radi legalno, većina ih egzistenciju obezbjeđuje prikupljanjem sekundarnih sirovina, – kazao nam je pravni savjetnik Udruženja Emir Abduzaimović.

Da nadležne institucije trebaju osigurati da svaka osoba romske nacionalne manjine ima identifikacijske dokumente, kao preduslov za ostvarivanje njihovih prava, na šta su upozorili i iz Institucije Ombudsmena Federacije BiH, pokazuje i primjer Safete Ahmetović, čijoj je ćerki za četiri dana hospitalizacije ispostavljen račun u iznosu od 2.870 KM, iako je imala, tvrdi, uputnicu i odluku za liječenje. Zahvaljujući intervenciji u nadležnoj gradskoj službi knjižica joj je ovjerena na tri mjeseca, a za platiti je imala samo 70 maraka. (A. Huskić)