‘Otpor’ uz godišnjicu smrti Mustafe Omanovića, pokretača savremene ekološke misli u BiH

Danas se navršilo devet godina od smrti istaknutog humaniste, pedagoga i ekologa, prof. dr Mustafe Omanovića. Tim povodom saopštenjem se oglasio Eko-pokret Otpor.

“U narodu će profesor Omanović ostati poznat kao borac za PRINCIP ODRŽIVOG RAZVOJA, koji ne koči industrijski razvoj ali od investitora zahtijeva zaštitu životne sredine. Kada se radi o postrojenjima u Zenici, to se u prvom redu odnosi na ugradnju filtera.

Zajedno sa akademikom Sulejmanom Redžićem i Nijazom Abadžicem, profesor Mustafa Omanović bio je pokretač savremene ekološke misli u BiH. Autor je niza naučnih djela, ali kada je Zenica u pitanju imao je viziju razvoja našeg grada kroz razvoj turizama, što je objavio u Projektu razvoja turizma u općini Zenica do 2012. godine. Bio je zagovornik i promotor Parka prirode Babina i protivnik izgradnje Regionalne deponije na Mošćanici zbog onečišćenja Džulanovog potoka, koji je pitkom vodom mogao snabdijevati 10.000 stanovnika.

Da se više slušao uvaženi profesor, manje bi Zeničana danas bolovalo od najtežih plućnih bolesti.

U Babinoj rijeci se nalazi Park sjećanja na našeg profesora, u kojem su zasađena drveća posvećena poznatim našim i svjetskim ekolozima”, objavio je povodom godišnjice smrti zeničkog ekologa, profesora Mustafe Omanovića, predsjednik Eko-pokreta Otpor, Akif Smajlović.