IV fundraising kampanja Radija Active – Intervju sa Edom Maajkom

Radio Active ovih dana planira ugostiti Edu Maajku, veterana bh. rap scene, sa kojim će nastupati DJ Soul, u okviru IV fundraising kampanje prvog community radija u BiH.

Radio “Active” je prvi bosanskohercegovački community radio (postojeći model u svijetu; model koji razvijamo u Zenici). Radio osluškuje potrebe lokalne zajednice i isključivo je u službi zajednice i za zajednicu; neprofitan, nepolitički i nevladin. Program omogućava djeci i mladima da kreiraju medijski program kroz autorske emisije.

Ekipa Radija obezbjeđuje sredstva za funkcioniranje ovakvog medija i kroz fundraising kampanje u kojim nudi edukativne i zabavne sadržaje svojim sugrađanima. Nakon nastupa Ramba Amadeusa i Nene Belana učešće u ovogodišnjoj kampanji će uzeti Edo Maajka koji će sa DJ Soul-om nastupiti 14.04. u HKD-u. Pored njih, nastupit će i Zlatan Karić & Golden Blow kao i mladi beatboxeri iz Zenice, Egzil & Tonbe, najavljuju iz Radija Active.

Link najavnog video-klipa nalazi se OVDJE, a intervju kojim ovi mladi voditelji i aktivisti najavljuju Četvrtu kampanju prikupljanja sredstava za svoj rad, prenosimo u donjem tekstu.

RadiYoaktivni intervju sa Edom Maajkom povodom njegovog nastupa u Zenici

Sve nam je bliže koncert Ede Maajke sa kojim nastupa i DJ Soul, a evo danas je ostalo još 16 dana do toga. Nije to običan koncert, već je to IV fundraising kampanja prvog community radija u Bosni i Hercegovini, RadiYo Active-a.

Tim povodom, radiYoaktivna ekipa napravila je intervju sa Edom Maajkom. Pitanja su pripremile volonterke Radiyo Active-a, sestre Heralić Ajla i Amila.

Zanimalo nas je šta Maajka, ali i posjetioci mogu očekivati od nastupa.

“Radujem se nastupu,  jer nisam bio jako dugo u Zenici. Raja može očekivati sve moje najbolje pjesme od početka koje ću im repat. Doći ću najvjerovatnije sa nekim mojim gostima i DJ-em. Mislim da vas očekuje jedna dobra noć, sa starim i novim pjesmama.” rekao je Edo za RadiYo Active.

RadiYo Active: Nakon 6 godina uskoro stiže tvoj novi album. S obzirom na to da si spominjao da album stiže u aprilu, zanima nas kad tačno možemo početi uživati u tekstovima i muzici istog?

Edo Maajka: Kraj aprila ili maj. Mislim da je malo logičnije čekat maj.

RadiYo Active: Radni naziv albuma je  „Minus je put u plus“, a da ne bi nagađali, pitamo tebe šta se krije iza ovog naziva i šta naziv otkriva? U koje teme dira novi album?

Edo Maajka: Novi album je dosta težak. Dosta je optimističan ali se osjeti mučnina ispod njega. Desilo mi se jako puno loših stvari u zadnjih 5 godina i morao sam nekako to sve posložit u svojoj glavi . U biti album je dosta duhovan, a govori o optimizmu, depresiji, o ljubavi, razočaranjima, o strahovima i sreći. „Put u plus“ je radni naziv novog albuma, iako još ne znam da li će se tako zvati, jedan od singlova sigurno hoće. U pitanju je pjesma koja govori da sve poteškoće, svi padovi i minusi koje u životu imamo se dešavaju sa nekim razlogom i za naše dobro.

RadiYo Active: Živio si nekoliko godina u Tel Avivu, Izrael. Kako je život u Tel Avivu utjecao na tebe i na tvoje djelovanje u sferi muzičkog stvaralaštva?

Edo Maajka: U sferi muzike i nije bas utjecao. Utjecao je tek tako da budem vrlo blizu odluke da radim na engleskom jeziku, jer sam bio na strani gdje ne znam jezik, ali to nisam uspio prelomit u sebi. U svim ostalim sferama me je život u Tel Avivu obogatio iskustvom. Obožavam taj grad i nije mi ni malo žao što sam tamo živio, jer imam nevjerovatna iskustva sa puno nacija, naroda i religija. Uspio sam shvatit neke stvari koje ovdje nisam mogao, a opet sam ja njih naučio neke stvari sa svojim iskustvima ovdje sa Balkana. Uglavnom jedno super iskustvo.

RadiYo Active: Kako smo mi radio koji je tu za zajednicu, alternativan, apolitičan i specifičan po programu kojeg kreiraju mladi ljudi, sa ili bez novinarskog iskustva, zanima nas tvoja povezanost sa radijom. Slušaš li radio u ovoj brzoj svakodnevnici i koja je čar radija kao medija?

Edo Maajka: Slušam radio sve manje i manje, nažalost. Često budem saradnik na nekim radio stanicama, na nekim emisijama, pa onda vrtim svoju muziku i pričam o muzici. Meni se sviđa kad to radim, ali generalno mislim da su ovi novi mediji malo „satrali“ radio. Dakle, novi mediji ti dopuštaju da sebi puštaš muziku i sadržaje kakve god ti želiš, ali ostali mediji nemaju onu čar koju radio ima. Volio sam radio cijeli život.

RadiYo Active: Šta misliš o našoj trenutnoj rap i hip-hop sceni? Kakvo je trenutno stanje? Da li neko iskače iz mase po tebi?

Edo Maajka: Nikad bolje stanje nije bilo u rap muzici. Iz mase iskaču mnogi. Što se tiče Bosne i Hercegovine, jako puno nade smo položili u Sassju i Kontru, imamo Frenkija koji je izdao novi album sa Kontrom, a po meni je to jedan od boljih albuma u regiji što se tiče hip-hop muzike. Jako je dobra scena.

RadiYo Active: Koja je vaša poruka mladima rođenim od 90.-te na ovamo, a koji žele da ostanu ovdje i grade svoju državu? Ima li to „fajde“ i kako Edo gleda na trenutnu situaciju?

Edo Maajka: Glupo mi je bilo šta govoriti o tome, jer toliko dugo nisam u situaciji koja je vezana za Bosnu i Hercegovinu, pa šta god da kažem su neka naklapanja i nagađanja. Nisam dugo bio neki duži period u Bosni i Hercegovini da bi nešto znao reći i stati iza toga što mislim. Mislim da mladima sad, isto ko i mladima prije 15-20 godina, je jako teško u cijelom regionu, pogotovo u Bosni i Hercegovini, zato što nije perspektivno. Oni koji imaju hrabrosti idu i uspijevaju vani, oni koji ostaju trude se biti dio nečega, nekih promijena. Drugi dio tih koji ostaju se trude da postanu dio tih političkih stranaka koje će im dati stabilan izvor primanja. To je uvijek tako. Ljudi mijenjaju stanke ko šaltere i mijenjaju svoje mišljenje i to ide tako u nedogled.

RadiYo Active: Neće biti kliše, ako pitamo šta je po tebi najvažnije u životu. Svi žurimo, posustajemo, odustajemo pa i stanemo. Kako nastaviti, čega se sjetiti, šta nas vozi kad nemamo goriva? Šta to vozi Edu Maajku?

Edo Maajka: Svašta. Svako od nas ima svoje brige, ima svoj način preživljavanja tih briga, konflikta i životnih teških problema i takvih stvari. Svako od nas se mora počapati sa svojim strahovima i uhvatiti na kraju krajeva. Svako ima svoj način prevazilaženja svojih problema i ne postoji ni jedan recept koji će drugom čovjeku pomoći. Staviš na papir i pišeš o tome, radiš sve u biti što je kod nas na ovim našim prostorima sa našim mentalitetom ismijavano. Svaka opcija koja vodi u bolji i zdraviji život je ismijavana, od toga da ti ne piješ pivo, do toga da ti ne jedeš meso, i sve ovo ostalo što bi bio zdrav izbor svakog pojedinca je u našoj regiji ismijavan. To je veliki problem.

RadiYo Active: Proza. U intervjuu negdje u 2015. Godini, koji je sa tobom Marčelo radio za gentleman.rs na upit o svijetu proze odgovorio si:“ Volio bi skupit dovoljno hrabrosti za napisat nešto, ali druga je to borilačka vještina i mislim da sam još uvijek nespreman…“. Kakva je situacija danas? Razmišljaš li o autobiografiji?

Edo Maajka: Ne razmišljam o autobiografiji, to je veličanje sebe. Gluposti. Piše mi se o temama sa kojima sam se susretao, koje su mi malo bitne, meni zanimljive za otvoriti u društvu, o  temama koje će malo napraviti neke valove i možda promijeniti nešto. Meni se piše o iskustvima, o takvim stvarima i to bi volio pretvoriti u nekakve priče. Ko zna? Sad sam baš fokusiran na ovaj album.

Pored Ede Maajke, 14.04. u HKD-u će nastupati i domaće snage, Zlatan Karić & Golden Blow te mladi i perspektivni beatboxeri Egzil & Tonbe.

Za sve vas koji ste pomislili: “čuj fundraising”, u nastavku imamo kratko pojašnjenje ovog pojma. Fundraising je još jedan od ne toliko poznatih termina na našim prostorima, a iz očiju radioaktivaca to izgleda ovako: organizujemo neki (ili nekoliko njih); događaj atraktivan i alternativan za mlade u našoj lokalnoj zajednici, na kojem se svi zajedno (Aktiv ekipa i posjetioci) zabavimo a u znak podrške raja plati kartu za ponuđeni sadržaj. Sva sredstva od prodatih karata će biti uložena u unaprijeđenje rada radija Active čiji program uređuju i vode djeca i mladi.

U subotu, 14. aprila od 20:00h, u Hrvatskom Kulturnom Domu Kralj Tomislav u Zenici, održat će se naša fundraising kampanja. Karte su već u prodaji, a kupiti ih možete u prostorijama radija Active, caffe bar Bonaparte, pivnica Gatto i Clubu 072 (biznis). Cijena karte je 10 KM u pretprodaji, a na dan koncerta 15 KM.