FOTO: Izlile se rijeka Bosna i njene pritoke, poplavljeni podvožnjak i Kamberovića polje

Vodostaj rijeke Bosne je uslijed obilnih kišnih padavina, u Zenici porastao na blizu četiri metra. Poplavljen je podvožnjak prema Blatuši, a Kamberovića polje je djelimično  pod vodom.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona saopštio je da je vodostaj rijeka i svih vodnih tokova na ovom području visok.

”Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je visok na granicama izlijevanja, sa tendencijom povećanja, u 8:30 sati na mjernom mjestu u Zenici visina r. Bosne iznosi 360 cm. U 10:30 sati na mjernom mjestu u Zenici visina r. Bosne iznosi 375 cm. Sa tendecijom porasta. U 12 sati na mjernom mjestu u Zenici visina r. Bosne iznosi 378 cm. Sa tendecijom stagniranja.

U 12 sati rijeka Bosna se počela izlijevati i plaviti određene putne komunikacije i poljoprivredna zemljišta u blizini korita rijeke Bosne. Trenutno nemamo dojava o plavljenju stambenih objekata. U gradu Zenica zatvoren za saobraćaj podvožnjak u naselju Blatuša zbog vode.

PS Žepče obavještava, lokalni put u naselju Želeća prekinut zbog izlijevanja rijeke Bosne, u gradu Žepče poplavljen dio pješačke staze, u Begovom Hanu u mjestu Kolone poplavljen dio lokalne ceste. U Kaknju izlijevanje rijeke Bosne kod vatrogasnog doma i dijela ulice u naselju Doboj.

Sa područja drugih općina nemamo obavještenja o ogrožavanju putnih komunikacije do 12 sati. Kantonalna uprava je izvršila upozorenje i obavještenje svim općinskim službama civilne zaštite da se stave u pripravnost zbog visokog vodostaja rijeke Bosne”, saopšteno je danas.

foto: Enes Begićević