U BiH više od 2.000 djece bez roditeljskog staranja

U Bosni i Hercegovini više od 2.000 djece živi bez roditeljskog staranja, a približno polovina njih odrasta u određenim ustanovama. Stoga je neophodno promovisati hraniteljstvo kao model koji pruža optimalno porodično okruženje za rast i svestrani razvoj djece.

Istaknuto je to danas na okruglom stolu „Svako dijete treba porodicu“, koji su u EU Info centru u Sarajevu organizirali UNICEF BiH i Fondacija Infohouse, javlja Fokus.

Skup, koji je okupio djecu i potencijalne hraniteljske porodice, te predstavnike sistema socijalne zaštite i nevladinih organizacija, bio je prilika za razmatranje različitih aspekata koji se tiču statusa djece bez roditeljskog staranja ili su pod rizikom od gubitka roditeljskog staranja.

 

Sama kampanja „Svako dijete treba porodicu“ usmjerena je na potencijalne udomitelje, a s ciljem da se što veći broj građana zainteresuje za taj projekt – potcrtala je Popović, navodeći kako porodica nesporno predstavlja najoptimalnije okruženje za rast i razvoj svakog djeteta.

Pojasnila je da je procedura u tom pogledu prilično jednostavna, te da se, ukoliko postoji interes za udomljavanje djece, potrebno obratiti nadležnom centru za socijalni rad koji će potencijalne udomitelje uputiti u sve detalje tog postupka.

Kako je novinarima saopšteno, na početku ovog projekta bilo je oko 200 udomiteljskih porodica, a sada ih ima oko 400.

Direktorica nevladine organizacije „Hope and homes for children“ u BiH Anisija Radenković istakla je spremnost te organizacije da podrži vlasti u BiH u reformi dječije zaštite, s akcentom na djecu bez roditeljskog staranja i porodice pod rizikom razdvajanja.

Okrugli sto je bio prilika i za upoznavanje o sadržaju Konvencije o pravima djeteta (CRC) i drugih međunarodnih instrumenata za ljudska prava u kojima se ističe važnost sprečavanja razdvajanja djeteta od njegove porodice, kao i o Zakonu o hraniteljstvu i drugim aktima koji su u funkciji povećanja broja djece u hraniteljstvu i njihove socijalne inkluzije, te poboljšanje uslova i standarda hraniteljskih porodica.