Finaliziran dogovor oko projekta prečišćavanja otpadnih i industrijskih voda

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, sastao se danas sa predstavnicima KfW-a. Tema razgovora bila je realizacija projekta prečišćavanja otpadnih i industrijskih voda.

Oko 36 miliona maraka biće uloženo u sistem prečišćavanja otpadnih i industrijskih voda. Ovo su grant sredstva, a tokom sastanka u Gradskoj upravi predstavnici KfW-a i gradonačelnik su finalizirali dogovore o početku realizacije ovog projekta.

– Danas smo razgovarali o svim fazama implementacije projekta, te o svim problemima koji se mogu očekivati. Dobio sam uvjeravanja da će biti korištena najmodernija tehnologija u svijetu, – kaže gradonačelnik Fuad Kasumović.

Projekat se radi po međunarodnim procedurama koje u pravilu traju dugo tako da bi on mogao početi krajem tekuće godine. Za implemnetaciju projekta obezbjeđena su grant sredstva od oko 36 miliona maraka. Pored otpadnih voda, Arcelormittal i Rudnik će morati svoje industrijske vode prečišćavati, a sve skupa bi trebalo rezultirati čistijom, boljom i zdravijom Zenicom. (N.G.)